Σήμερα τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση ξεκίνησε το Σάββατο σε κλίμα αντιπαράθεσης, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν τόσο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης, πολλοί βουλευτές. Εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία και οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τρίωρη παναττική στάση εργασίας το μεσημέρι, ενώ πραγματοποίησαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και την Ομόνοια.
Ads
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί με τις τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Αν και η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης», βουλευτές τις συμπολίτευσης εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους.
Την Τρίτη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή». «Ορισμένα ‘όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα ‘ναι’», ειπε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι».
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προχώρησε σε πρόταση βόμβα, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τα όσα επισήμως τονίζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή.
Από την πλευρά του ο Π. Οικονόμου, τέλος, τόνισε πως δεν είναι «συνένοχος με κανένα», αναφερόμενος προφανώς στη δήλωση Παγκάλου, απαιτώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο «από τους ληγμένους» εννοώντας αυτούς που «τα τελευταία 15 χρόνια υπονόμευσαν τους δημόσιους χώρους».
Παράλληλα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά διαφώνησε ανοιχτά με την πρακτική της ψήφισης νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει μελλοντικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, επισημαίνοντας μάλιστα πως στην περίπτωση που διαγραφεί, τότε δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά θα παραιτηθεί από βουλευτής.
Mιλώντας στον ίδιο σταθμό και ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης υποστήριξε ότι απομονώθηκαν και παραφράστηκαν ορισμένες επισημάνσεις του στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Ο κ. Καρτάλης δήλωσε ότι είναι υγιές να κατατίθενται προτάσεις και ιδέες από βουλευτές και αυτό, όπως υποστήριξε, δεν είναι ούτε γκρίνια ούτε προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι «αν χάσουμε το κοινωνικό κράτος παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο» υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι «πληρώνουν και οι έχοντες, διότι μέχρι τώρα τα περισσότερα βάρη τα σηκώνουν οι μη έχοντες». Ακόμα, πρότεινε αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο «πόθεν έσχες».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρηςμιλώντας επί του προϋπολογισμού, τόνισε ότι “το μήνυμα που στέλνουμε με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό είναι πως ό,τι γίνεται εξ ανάγκης, πραγματοποιείται χωρίς τον γνώμονα του πολιτικού κόστους”. Επίσης, σημείωσε ότι με την επιψήφισή του «δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη». Για τη δημόσια τηλεόραση είπε «ότι έχει να επιτελέσει σπουδαίο ρόλο με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στον πολιτισμό και στον ευγενή διάλογο, στη γνώση και στην ψυχαγωγία σε αντίθεση με κάποιες φωνές που λένε «κλείστε την», γιατί αυτό εξυπηρετεί άλλους».
«Δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση στην Ελλάδα», η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας». Χαρακτήρισε τα μέτρα «πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους Ελληνες.
«Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ελληνες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αισθάνονται ταυτόχρονα θυμό, ανασφάλεια, απαιτούν μέτρα που θα τους στηρίξουν. Είναι δύσκολη περίοδος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουμε ότι τα μέτρα που πήραμε είναι πέρα από τις ιδεολογικές μας αξίες», είπε χαρακτηριστικά. Καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «μέσα στη φουρτούνα πρέπει να περάσουμε το ποτάμι χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κανέναν, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
Από την αντιπολίτευση, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ.Αβραμόπουλος παρουσίασε την ύφεση ως «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». «Με τον προϋπολογισμό αυτό κόψατε κάθε ελπίδα συναίνεσης», υποστήριξε. Ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, παραδέχθηκε πως το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων, λαμβάνει αυξημένες πιστώσεις κατά 16,4% και αποτελεί, μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «τις τρανταχτές εξαιρέσεις σε σχέση με άλλα υπουργεία, των οποίων οι πιστώσεις μειώνονται σημαντικά. Ας μην βιαστεί όμως κανείς να συμπεράνει, πως η αύξηση αυτή, ενισχύει ουσιαστικά τις υποδομές και τις μεταφορές στη χώρα: Το 53% του συνολικού προϋπολογισμού πιστώσεων του ΥΠΟΜΕΔΙ αφορά μεταβιβαστικές πληρωμές στις υπηρεσίες μεταφορών. Σίγουρα απαιτούνται συγκεκριμένες εξηγήσεις αν πρόκειται για το προσωπικό που τελεί σε αργία, ή που θα βρεθεί μέσα στο 2011 σε στάδιο μετάβασης λόγω μετατάξεων, όπως το προσωπικό της Ολυμπιακής ή το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ», ανέφερε ο βουλευτής.
Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε, στην ομιλία του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή, πως οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως «το πολιτικό σύστημα και γενικώς αυτό το σύστημα που υπηρετούμε, έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει ως καρπός της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, που είναι απότοκο της πνευματικής χρεοκοπίας της χώρας μας».
Ο Κ. Καζάκος (ΚΚΕ) ζήτησε από την κυβέρνηση να κόψει τα κονδύλια για τον τομέα του πολιτισμού, διότι όπως είπε «είναι άχρηστα, πολιτισμός δεν μπορεί να παραχθεί σ’ αυτές τις συνθήκες».
Τη θέση ότι «η χρεοκοπία είναι ένα συντελεσμένο γεγονός» διατύπωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), υπογραμμίζοντας ότι «την κρίση του δανεισμού την προκάλεσαν οι ίδιοι οι δανειστές» και κάλεσε την κυβέρνηση να διώξει το ΔΝΤ, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης επανέλαβε ως μοναδική διέξοδο από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου την επιμήκυνση της αποπληρωμής, την έκδοση ευρωομολόγου και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Απεργία, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια
Ακινητοποιημένα είναι σήμερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2011. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κατά συνέπεια δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και το ΠΑΜΕ, στις 2 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >