Σε κλίμα αντιπαράθεσης συνεχίζεται για 4η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2011, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική προέρχεται πλέον και από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, με τη Βάσω Παπανδρέου να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή». Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, προχωρά σε πρόταση βόμβα, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση.

Ads

«Ορισμένα ‘όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα ‘ναι’», τόνισε η κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας πως «Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι».

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος». «Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση; Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης», πρότεινε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, τόνισε ότι αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή θα πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση. Η δήλωση αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τα όσα επισήμως τονίζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με νωπή λαϊκή εντολή.

Ads

Ο Έ. Νασιώκας ζήτησε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών και να παγώσει η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα, δεδομένου ότι το 2011 και το 2012 δεν είναι χρονιές εκλογών.

Ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος δήλωσε πως έχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, χωρίς να έχει λάβει απάντηση. Τόνισε ότι η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι η «τελευταία ευκαιρία» που δίνει στην κυβέρνηση.

Αντίθετος στη μείωση μισθών εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Λιντζέρης. «Οι πολίτες δεν αντιστρατεύονται τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών».

Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε, θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο”, είπε για το κοινωνικό κράτος ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Άφησε επιπλέον αιχμές για τις διαγραφές βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. “Αναρωτιέμαι πόσο μακριά είναι η κοινοβουλευτική μας λειτουργία από τη δυνατότητα ενός βουλευτή να μην ψηφίζει ένα νομοσχέδιο, και να μη θεωρείται αυτό συνωμοσία ή πτώση της κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα της Βουλής, επέκρινε την κυβέρνηση που «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας και άλλα μέτρα εισπρακτικά. «Η ύφεση αποτελεί πολιτική επιλογή της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος ή του χρέους».

Την τιμωρία όσων ευθύνονται για την κρίση ζήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

«Είμαι 20 χρόνια βουλευτής, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάποιοι ένθεν και ένθεν μου τσαλάκωσαν το όνειρο, ευτέλισαν την πολιτική και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα φύγω από την πολιτική και δεν θα ησυχάσω, αν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι» υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θέτουν βασανιστικά ερωτήματα, όπως «ποιοι έφαγαν τα λεφτά» και «αν θα επιστραφούν τα κλεμμένα».

Για προϋπολογισμό «εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ακόμη μία φορά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ρηγίλλης για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, «ώστε να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας».

Για γενικευμένη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα «με τις ευλογίες των Γερμανών και των διεθνών τοκογλύφων», μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι θα πρέπει η Βουλή και οι βουλευτές να αντιδράσουν σε αυτή την επίθεση που δέχεται η πατρίδα με στόχο την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, διαφορετικά, όπως είπε, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».