Συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, που ξεκίνησε το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία. «Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κάνοντας λόγο για «δύσκολες αποφάσεις». Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ads

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών απ’ όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει «εικονικό και αντιλαϊκό». Θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει στις 12:00 η ονομαστική ψηφοφορία.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις δικές της, αφήνοντας αιχμές για της στάση τόσο των άλλων κομμάτων, όσο και για τους επικριτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το 2011, «θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Θα είναι μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες. Είμαστε σε ένα τέλος εποχής» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη».

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τη ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της, την Αριστερά να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει «άλλη πολιτική» και απέρριψε την κριτική για υφεσιακή πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης. «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε.

Για τις επικρίσεις που δέχεται από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Πόσο σοσιαλιστική είναι ακριβώς η χρεοκοπία; Και ποιους πλήττει αυτή; Πλήττει το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματά του στο εξωτερικό; Ή πλήττει τους πιο ευάλωτους στην ελληνική κοινωνία; Πόσο σοσιαλιστές θα μας έκανε και πόσο θα προστατεύαμε τους εργαζόμενους αν δεν κάναμε τίποτα για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στη ζωή στη διάρκεια μίας κρίσης; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο μεταξύ των γενεών θα ήταν να αφήναμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει και να πούμε στο σημερινό 50άρη ότι δεν υπάρχει σύνταξη για σένα;».

«Έχουμε να αποδείξουμε ότι οι θυσίες τις οποίες κάνουν οι πολίτες δεν θα πάνε χαμένες. Και προσπαθούμε αυτό να αποδείξουμε με την καθημερινή μας πρακτική. Αλλά αντίθετα με αυτά που πολλοί σπεύδουν να πουν, δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία. Γιατί από την κοινωνία προερχόμαστε και στην κοινωνία και μόνο λογοδοτούμε», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για «εκείνο το αλήστου μνήμης “λεφτά υπάρχουν”», χαρακτήρισε τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, «επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο» να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ως κυβέρνηση το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981 και το παρέδωσε το 2004 στο 110%.

«Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο αδιέξοδο, που οδήγησε η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και για αυτό δεν είναι δεκτός από εμάς», τόνισε απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης, καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος». Όπως υπογράμμισε, το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει. Τέλος, ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

Ενοχλημένος με τον υπουργό Οικονομικών και την εισήγησή του, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπενθυμίζοντας πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο υπουργός, η Αριστερά το στηλιτεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια, από την εποχή της εισαγωγής του «με το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη».

«Ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός για την κατάντια της χώρας μας, μας είπε πως θα προχωρήσουμε από την οικονομία που δανείζεται και καταναλώνει, στην οικονομία που παράγει. Τώρα το θυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ αυτό; Και τόλμησε να συμπληρώσει πως η Αριστερά προτείνει ό,τι οι χειρότεροι κερδοσκόποι! Η Αριστερά εδώ και 20 χρόνια αυτό επισημαίνει – ακριβώς σ’ αυτόν τον δανεισμό και την αναπαραγωγή του στήριξαν το στοίχημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και όχι στον σχεδιασμό της παραγωγικής οικονομίας αυτού του λαού. Και τώρα τολμούν να λένε ότι δανείζονταν για να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους; Για να αποδώσουν στους δανειστές τα πολλαπλάσια δανείζονταν», επισήμανε ο κ. Δρίτσας.

Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Α. Ροντούλης. Μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ο κ. Ροντούλης είπε πως ένα μεγάλος μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας μας συνομολογείται ότι καταναλώθηκε από «χρυσοκάνθαρους». Άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ζήτησε να πουν στον ελληνικό λαό ότι «είναι ανίκανοι και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού».

Την ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη (επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας) κατά την ομιλία της επί του κρατικού προϋπολογισμού 2011, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και εναντίον της Αριστεράς.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει λανθασμένη πολιτική γιατί προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και όχι ρίχνοντας το βάρος στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου τομέα, «όπου κρύβονται – οι εξοργισμένοι σήμερα – κομματικοί στρατοί». Για την αξιωματική αντιπολίτευση η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της αποφάσισε να μην έχει οικονομική πολιτική, «ακολούθησε μια ακραία λαϊκίστικη αντιμνημονιακή ρητορική, χωρίς καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση και προοπτική». Για την Αριστερά, ανέφερε ότι η επαναστατική γυμναστική με συνεχείς διαδηλώσεις, η ριζοσπαστική ρητορική και η παρεμπόδιση καίριων οικονομικών δραστηριοτήτων διώχνουν και τους τελευταίους επενδυτές και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Μιλώντας το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους κάλεσε «να αποσύρουν αμέσως αυτόν τον καταστροφικό προϋπολογισμό και να τον πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Είτε αυτός ο προϋπολογισμός θα αποσυρθεί, είτε στην προσπάθειά σας ως κυβέρνηση να τον εφαρμόσετε θα καταστρέψετε τη χώρα και θα διαλύσετε την κοινωνία. Αυτό είναι το δίλημμα».

«Έχουμε ενώπιον μας το χειρότερο, τον πιο άδικο και τον πιο ταξικά προσανατολισμένο προϋπολογισμό όχι μόνο της μεταπολίτευσης, αλλά ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου. Ένα προϋπολογισμό πραγματικό εφιάλτη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε ο κ Λαφαζάνης και πρόσθεσε: τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και ανέρχονται σε 14,33 δισ. ευρώ είναι «τέτοιου συγκλονιστικού και πρωτοφανούς ύψους αλλά και τόσο αντιλαϊκού χαρακτήρα, ενώ ουδέποτε έχουν ληφθεί μέσα σε ένα χρόνο στην ελληνική ιστορία σε ειρηνική περίοδο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ξεκινήσει «κοινωνικό πόλεμο» και ότι από τον προϋπολογισμό θα βγουν κερδισμένοι οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ μεγάλες εταιρείες, ενώ τα 14,33 δισ. ευρώ θα τα πληρώσουν, πέραν από αυτά που ήδη πληρώνουν, κατά κύριο λόγο, αν όχι και αποκλειστικά, οι εργαζόμενοι από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι πολύ μικροί επαγγελματίες και η μικρομεσαία αγροτιά.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως μόνη λύση την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.