Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην εγκαθίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων («μη κρατικών» σύμφωνα με την κυβέρνηση), παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των εξεταστικών, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών βάζει στο στόχαστρο, τόσο τους φοιτητές, όσο και τις διοικήσεις, προχωρώντας σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις.
Στο εισαγγελικό στόχαστρο τέθηκαν, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση της συνόδου των Πρυτάνεων των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο των ψηφιακών εξετάσεων (ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να γίνουν, εάν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός κλπ).
Υπενθυμίζεται πως οι πρυτανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος σε ορισμένα ιδρύματα, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, έστειλε πριν λίγες μέρες ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά.
Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Χρύσα Λεμπέση, είχε δηλώσει σχετικά: «Ο μόνος που φταίει ή θα φταίει, αν χαθεί η εξεταστική θα είναι η κυβέρνηση ,η οποία επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική και να το ανακοινώσει Χριστούγεννα που δεν ήμασταν στις σχολές, μπορεί τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο και να σταματήσουν τα πάντα».
Οι δηλώσεις Άδωνι και η υποχρηματοδότηση
Ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν μέσα σε ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε στην ιδεολογικοποίηση της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ως «όπλου» για να «τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα», αλλά και στη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τη «συμπεριφορά» των διοικήσεων.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Status FM ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αμυνθεί στο να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο».
Πρόσθεσε, ότι «η βία της άκρας Αριστεράς είναι ένας από τους λόγους που η ανάγκη ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, είναι ακόμη πιο επιτακτική. Για να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις νοοτροπίες. Με το νόμο αυτό κάπου τελειώνει το τελευταίο άπαρτο κάστρο της άκρας Αριστεράς, στην Ελλάδα. Δεν τους έχει μείνει άλλο».
Η χρηματοδότηση πάντως στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης και η μείωσή της ως «τιμωρία», ήδη έχει μειωθεί.
Ας μην ξεχνάμε πως πριν λίγες μέρες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έφερε στο φως στοιχεία που φανερώνουν δραματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι το ΕΜΠ υποχρεώθηκε την τελευταία 15ετία να λειτουργεί σταδιακά με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36% και άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1,6%, την στιγμή που οι φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 20,7%. Ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μιλώντας στο Tvxs, αντιπρυτάνεις οικονομικών από άλλα πανεπιστήμια της χώρας, έκαναν λόγο για μια κατάσταση που επικρατεί παντού, ενώ σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια / SOS για τη δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση – Τι απαντούν στο υπουργείο Παιδείας οι αντιπρυτάνεις
Η στάση των κομμάτων
Όσον αφορά την κοινή γνώμη, εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά στις επιπτώσεις της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Prorata, το 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% πιστεύει ότι θα υποφέρει υποβάθμιση της τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης.
Αναφορικά με την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε επίσημο επίπεδο, στέκεται απέναντι στην ίδρυση και λειτουργία Μη Κρατικών ΑΕΙ, ωστόσο υπάρχει έλλειψη μίας κάθετης και κατηγορηματικής κατευθυντήριας γραμμής από την πλευρά της ηγεσίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί μεν να έχει τοποθετηθεί κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα σήματα όμως που εκπέμπουν τα στελέχη του επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος της κυβέρνησης είναι θολά και αντιφατικά. Ο Διονύσης Τεμπονέρας λέει κατηγορηματικά «όχι», η αρμόδια τομεάρχης Αθηνά Λινού συστήνει αναμονή μέχρι να δοθεί στην διαβούλευση το νομοσχέδιο, ο Χάρης Μαμουλάκης λέει «ναι μεν αλλά» και η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη εστιάζει στο εάν η κυβερνητική πρωτοβουλία επιδιώκει να ευνοήσει κερδοσκοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε «ναι» επί της αρχής αλλά έβαλε αστερίσκους και προϋποθέσεις. «Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον υπάρξει κανονικοποίηση της αγοράς. Εάν όμως η ΝΔ κάνει τα πτυχία εμπόριο θα είμαστε αρνητικοί. Προτεραιότητα για μας η δημόσια Παιδεία», δήλωσε.
Όσον αφορά το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά, έχουν διαμηνύσει πως είναι αντίθετοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τασσόμενοι υπέρ της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >