Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια (Jabalia) της Γάζας έγινε στόχος ξανά της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, την Τετάρτη, μόλις ένα 24ωρο μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σκότωσε δεκάδες – κάποιες αναφορές κάνουν λόγο και για εκατοντάδες – προκαλώντας ευρεία καταδίκη.

Ads

Την ίδια ώρα, ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες Παλαιστίνιους εισέρχονται στην Αίγυπτο από τη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα που άνοιξε για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ορισμένοι αλλοδαποί υπήκοοι ή κάτοχοι διπλού διαβατηρίου επιτρέπεται να φύγουν επίσης.

Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel δήλωσε ότι οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες διαδικτύου έχουν διακοπεί ξανά στη Γάζα.

Τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε από 11 σε 13.

Ηχηρή παραίτηση στον ΟΗΕ

Ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι πρόκειται για «υπόθεση γενοκτονίας από το εγχειρίδιο».

«Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλου μέρους της Ευρώπης είναι εξ ολοκλήρου συνένοχοι στη φρικτή επίθεση», έγραψε ο Κρεγκ Μόχιμπερ στην επιστολή παραίτησής του την περασμένη εβδομάδα.

«Όχι μόνο αυτές οι κυβερνήσεις αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από τη συνθήκη για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των συμβάσεων της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα οπλίζουν ενεργά την επίθεση… και παρέχουν πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις θηριωδίες του Ισραήλ. Έγινε οδυνηρά σαφές ότι αποτύχαμε στο καθήκον μας να ανταποκριθούμε στις επιταγές της πρόληψης μαζικών θηριωδιών… αποτυγχάνουμε ξανά».

Απαντώντας στον Μόχιμπερ, ο πρώην δικαστής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ Τζέφρι Ρόμπερτσον είπε ότι η γενοκτονία δεν είναι συνήθως ο όρος που χρησιμοποιείται στην παρούσα κατάσταση, καθώς δεν ισχύει για πολιτικές ομάδες, αλλά για φυλετικές ομάδες.

Ωστόσο, είπε στο Al Jazeera ότι «υπάρχουν σίγουρα εγκλήματα πολέμου» από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων βομβαρδισμών, άρνησης καυσίμων και τροφίμων, επιθέσεων σε προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία.

Νέες προειδοποιήσεις από το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εξέδωσε άλλη μια προειδοποίηση ενάντια στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν χτυπήσει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, τροφοδοτώντας φόβους ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχιστούν οι επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το Σιωνιστικό καθεστώς, τότε οι συνέπειες θα είναι σκληρές», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν στην Τουρκία.

«Βράζει» κατά του Ισραήλ η Λατινική Αμερική

Τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ διακόπτει η Βολιβία. Η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου, Λουίς Άρσε, είναι η πρώτη στην Λατινική Αμερική, που προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, «σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φρέντι Μαμάνι.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας, Μαρία Νέλα Πράδα, γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (…) οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, η Χιλή και η Κολομβία ανακοίνωσαν πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ. Προτού κόψει τις γέφυρες, ο βολιβιανός πρόεδρος Άρσε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή Μαχμούντ Ελαλουάνι.

Η Βολιβία είχε ήδη προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ το 2009. Ο τότε πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες, είχε λάβει την απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λα Πας έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από τα χρόνια του 1980.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όταν στην εξουσία βρισκόταν μεταβατική κυβέρνηση της δεξιάς, προτού ο Λουίς Άρσε, τότε ακόμα δελφίνος του κ. Μοράλες, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Έβο Μοράλες χαρακτήρισε καθυστερημένη την απόφαση της κυβέρνησης Άρσε, εκτιμώντας πως οφειλόταν «στην πίεση του λαού» καθώς «το ισραηλινό καθεστώς έχει δολοφονήσει πάνω από 8.500 ανθρώπους».

Στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή Χόρχε Καρβαχάλ από το Τελ Αβίβ.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου. Η κυβέρνηση τουΜπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατήγγειλε τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» ανακαλώντας την πρεσβεύτρια Μαργαρίτα Μανχάρες.

Η σχέση Κολομβίας – Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένη, με τον πρόεδρο Πέτρο να επικρίνει με σφοδρότητα δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον τρόπο που δρα ο ισραηλινός στρατός και τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαλί Νταγάν να τον κατηγορεί για «αντισημιτικές» θέσεις.