Την παραίτησή του υπέβαλε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «αποτυγχάνει» στο καθήκον του να αποτρέψει αυτό που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, Κρέιγκ Μοχίμπερ, σε επιστολή του με ημερομηνία 28 Οκτωβρίου, προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι «συνένοχοι στη φρικτή επίθεση».

Ο ίδιος στην επιστολή σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό, αποικιακό σχέδιο των εποίκων στην Παλαιστίνη έχει εισέλθει στην τελική του φάση, για την ταχεία καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων της γηγενούς παλαιστινιακής ζωής»

 

 

Παράλληλα, κάνει αναφορά σε παλαιότερες γενοκτονίες στις οποίες απέτυχε ο ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Τούτσι, των Μουσουλμάνων στη Βοσνία, των Γιαζίντι και του λαού Ροχίνγκια.

«Αποτυγχάνουμε ξανά», γράφει, ενώ στη συνέχεια περιγράφει ένα σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό της βίας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης «ενός ενιαίου, δημοκρατικού, κοσμικού κράτους… με ίσα δικαιώματα για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους», καθώς και την καταστροφή του πυρηνικού, χημικού και βιολογικού οπλοστασίου του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, καλεί τον ΟΗΕ να «ενταχθεί περήφανα στο κίνημα κατά του απαρτχάιντ» και «να σταθεί στο πλευρό της δικαιοσύνης».