Με μία εξαιρετικά θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Ταζμαλίγια (Jabalia), στη Βόρεια Γάζα, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ συνολικά του θύλακα, έκλεισε ο αιματηρός Οκτώβριος στη Μέση Ανατολή, την ώρα που η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου της ισραηλινής κυβέρνησης για διωγμό όλων των κατοίκων της Γάζας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ads

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής απολογισμός για τον αριθμό των θυμάτων από την επίθεση στον καταυλισμό.

Οι αρχές της Γάζας κάνουν λόγο για πλέον των 400 νεκρών στον καταυλισμό, ενώ ο διευθυντής του κοντινού ινδονησιακού νοσοκομείου ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Τι λέει το Ισραήλ για το χτύπημα στον καταυλισμό

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο έναν διοικητή της Χαμάς, με την οργάνωση να αρνείται παρουσία στελεχών της στο σημείο.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται βαθύτερα στη Γάζα, με μάρτυρες να αναφέρουν σφοδρές συγκρούσεις αφού τανκς έφτασαν σε κατοικημένη περιοχή στην πόλη της Γάζας.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σε όλη την πολιορκημένη περιοχή καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 1.400 έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

UNICEF: 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα

Περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας κάθε μέρα, λέει η Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

«Το πραγματικό κόστος αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης θα μετρηθεί στις ζωές των παιδιών», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

«Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε ώρα», προειδοποίησε. «Και χωρίς να τελειώσουν οι εχθροπραξίες, φοβάμαι για την τύχη των παιδιών της περιοχής».

Το απόρρητο έγγραφο

Στο μεταξύ, όχι μόνο στο Σινά, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών «ιδιαίτερα την Ελλάδα» (sic) σχεδιάζουν να μετεγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με μυστικό έγγραφο που αποκάλυψε το ισραηλινό διαδικτυακό μέσο mekomit.co.il και του οποίου την ύπαρξη αναγνώρισαν οι ισραηλινές αρχές.

Ειδικότερα, το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αξιοποιηθούν» στην κίνηση αυτή, έτσι ώστε να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας και «να αξιοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει και το σχετικό ντοκουμέντο, πρόκειται για επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πληροφοριών του Ισραήλ, το οποίο συνιστά στους μηχανισμούς ασφαλείας της χώρας, να εκδιώξουν όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και να τους στείλουν στο Βόρειο Σινά, «ως η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των τριών εναλλακτικών που προσφέρει σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα τέλος του πολέμου».

Ο διωγμός ως «επιθυμητό αποτέλεσμα του πολέμου»

Το έγγραφο συνιστά στο Ισραήλ να ενεργήσει «για να εκκενώσει τον πληθυσμό της Γάζας στο Σινά» κατά τη διάρκεια του πολέμου:

Να δημιουργήσει «πόλεις» από σκηνές στο βόρειο Σινά, που θα φιλοξενήσουν τον εκτοπισμένο πληθυσμό και στη συνέχεια «να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη πολλών χιλιομέτρων εντός της Αιγύπτου και να μην επιτρέψει στον πληθυσμό να επιστρέψει σε δραστηριότητα ή διαμονή κοντά στα ισραηλινά σύνορα».

Ταυτόχρονα, διάφορες χώρες και πρωτίστως οι ΗΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθούν για να εφαρμόσουν το σχέδιο.

Το δεκασέλιδο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και φέρει το λογότυπο του Υπουργείου Πληροφοριών με επικεφαλής την υπουργό Gila Gamliel του κόμματος Likud.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Πληροφοριών επιβεβαίωσε στην «Local Talk» ότι πρόκειται για αυθεντικό έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε στο σύστημα ασφαλείας για λογαριασμό της Διεύθυνσης Πολιτικής του υπουργείου και «δεν έπρεπε να φτάσει στα μέσα ενημέρωσης».

Το έγγραφο συνιστά κατηγορηματικά και ρητά τη μεταφορά αμάχων από τη Γάζα ως το «επιθυμητό αποτέλεσμα του πολέμου».

Το σχέδιο μεταφοράς χωρίζεται σε διάφορες φάσεις:

1. Σε πρώτη φάση, ο πληθυσμός στη Γάζα πρέπει να «εκκενωθεί προς τα νότια», ενώ τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας θα επικεντρωθούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
2. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η χερσαία εισβολή στη Γάζα, η οποία θα οδηγήσει στην κατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας, από βορρά προς νότο, και «καθαρισμό των υπόγειων αποθηκών από τους μαχητές της Χαμάς».
3. Ταυτόχρονα με την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, οι πολίτες της Γάζας θα μετακινηθούν στο αιγυπτιακό έδαφος, θα εγκαταλείψουν τη Λωρίδα και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν μόνιμα σε αυτήν.

Η Χαμάς υποσχέθηκε απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς υποστήριξε ότι θα απελευθερώσει τους ξένους ομήρους μέσα «στις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

O Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, σε βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Telegram, επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς δήλωσε σε διαμεσολαβητές πως θα απελευθερώσει από τη Γάζα έναν αριθμό ξένων αιχμαλώτων τις επόμενες ημέρες.

«Το Ισραήλ βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της επιχείρησης στη Γάζα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τσαχί Χανέγκμπι και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε παρά τον πόνο». Είπε ακόμα ότι η επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο «δεν είναι κοντά» και πως «δεν βλέπει στον ορίζοντα μία συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν δύο στις μάχες στη Βόρεια Γάζα.

Προεδρική έκκληση από την Ραμάλα

Την Τρίτη, η Παλαιστινιακή Προεδρία κάλεσε από την Ραμάλα τη διεθνή κοινότητα να λάβει σταθερή θέση ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και πιο πρόσφατα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, «όπου εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν μια άγρια ισραηλινή σφαγή».

Η Προεδρία τόνισε ότι η έλλειψη λογοδοσίας των ισραηλινών εγκληματιών πολέμου σχετικά με όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει χρησιμεύει ως κίνητρο για περαιτέρω φρικαλεότητες κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Η Προεδρία κάνει λόγο για διεθνής σιωπή και αδράνεια και υπογράμμισε ότι αυτά τα ισραηλινά εγκλήματα και φρικαλεότητες δεν θα σπάσουν την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού.

Αντίθετα, είπε, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, να αντισταθούν στην κατοχή, να ιδρύσουν το ανεξάρτητο κράτος τους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και να διασφαλίσουν το δικαίωμα επιστροφής για τους πρόσφυγες.

Η Προεδρία κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να ενωθεί, να σταθεί μαζί και να απορρίψει τη διαίρεση για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υπόθεσή τους.

Επιπλέον, η Προεδρία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να υψώσει τις φωνές της για να μπει τέλος στις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.