Μακριά από την πραγματικότητα, περιγράφοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν οι φετινές καταστρεπτικές φωτιές, βρέθηκε στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με ξεκάθαρη διάθεση να «μοιράσει» ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από την κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής. Ακόμα και αν η Κομισιόν αναφέρει ότι στον Έβρο καταγράφεται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός κάνει πώς δεν συμβαίνει τίποτε.

Διαβάστε επίσης: Νέα στοιχεία meteo / Κάηκαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι o πρωθυπουργός επιχείρησε να αναβαθμίσει την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι, θέλοντας να δημιουργήσει την αίσθηση ότι για όλα φταίει η κλιματική κρίση (και μαζί οι μετανάστες, οι εμπρηστές κ.λπ) και όχι η έλλειψη σωστού σχεδιασμού και ολοκληρωμένης πρόληψης από τον κρατικό μηχανισμό. Σε αυτό το κλίμα μάλιστα προχώρησε σε διάφορες αβάσιμες επιστημονικά επισημάνσεις, όπως ότι οι φετινές καταστροφές ήταν μεγάλες σε έκταση, αλλά μικρές σε επίπεδο οικολογικής καταστροφής.

Ads

Σχολιάζοντας στο tvxs την ομιλία του πρωθυπουργού, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, δηλώνει ότι «Από την εμπειρία που έχω, οι φωτιές αυτές δεν παρουσιάζουν κάτι το οποίο «ξεφεύγει» από το κανονικό σε σχέση με άλλα παραδείγματα, δεν έχουν κάτι που να είναι αλλόκοτο ή κάτι παράξενο, από άποψη συνθηκών».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «πρωτοφανείς συνθήκες» στις οποίες οφείλονται τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα, αναφέρθηκε στο «πυρονέφος της νύχτας» που ενέτεινε το πρόβλημα στις φωτιές της Πάρνηθας και του Έβρου και έκανε συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου στις οποίες προκλήθηκαν πυρκαγιές.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «οι καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών που ανακοινώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τις δασικές πυρκαγιές, στις άλλες χώρες ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με το μέσο όρο στην Ελλάδα που είναι τεράστιος. Όταν είχε βγάλει την ανακοίνωση η σχετική υπηρεσία, το ποσοστό ήταν στο 195%. Ακόμα και χωρίς τη φωτιά στον Έβρο, θα είχαμε διπλάσιες καμένες εκτάσεις».

Μάλιστα, οι χώρες αυτές της Μεσογείου που, επίσης, δοκιμάστηκαν από τις φετινές πυρκαγιές είχαν και αντίστοιχες καιρικές συνθήκες με αυτές της Ελλάδας, επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος, αποδομώντας εμμέσως πλην σαφώς το αφήγημα του πρωθυπουργού.

«Τον Ιούλιο οι συνθήκες ήταν όντως πολύ σοβαρές και είχαμε έναν πολύ μεγάλο καύσωνα, τον μεγαλύτερο σε διάρκεια (15 ημέρες), ο οποίος επηρέασε και το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, από την Ισπανία, την Ιταλία, μέχρι την Τουρκία και την Κύπρο. Περάσαμε, όμως, έναν Ιούνιο που ήταν δροσερός και βροχερός και δεν είχαμε καθόλου πυρκαγιές, γιατί αν είχαμε τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα όσον αφορά στις καμένες εκτάσεις. Ο Αύγουστος είχε αρκετές ζέστες, είχε αρκετό άνεμο, αλλά ήταν ένας τυπικός Αύγουστος όσον αφορά τα μελτέμια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο «πυρονέφος της νύχτας» στο οποίο έκανε ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο «το είχαμε δει κατά κόρον και στις φωτιές το 2021 στη Βαρυμπόμπη, όπως και σε αρκετές άλλες πυρκαγιές, ειδικά τις ώρες που έχουμε ασθενέστερους ανέμους».

Σχολίασε, μάλιστα, ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό των δασικών πυρκαγιών που είναι γνωστό παγκοσμίως, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να γίνει ειδική αναφορά σε αυτό. Δεν είναι κάτι που δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού».