Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου διεξάγεται συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις φωτιές ανέφερε πως «Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει» είπε, ενώ για τη φωτιά στον Έβρο ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας κι ότι αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες.

Ads

Τι είναι όμως το φαινόμενο του πυρονέφους που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση του Meteo που έγινε με αφορμή την φωτιά στην Πάρνηθα, «η σφοδρή εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα αλλά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε συνέβη όταν η φωτιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές.

Ως συνέπεια αυτού αρχικά σημειώθηκε αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση και τα οποία οδηγήθηκαν προς την κορυφή της χαράδρας.

Έτσι, υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και τράβηξε την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο».

Ads

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας αυτής συμπεριφοράς ήταν η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό)».