Ευθύνες στην κλιματική κρίση για τις καταστροφικές φωτιές επέρριψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου διεξάγεται συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ads

Χωρίς να κάνει καμία αυτοκριτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τις φωτιές στη Χαβάη και την Ισπανία κι έκανε λόγο για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες.

«Οι  κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα».

Όπως είπε,  η  φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων.

Ads

«Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει» είπε ενώ για τη φωτιά στον Έβρο ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας κι ότι αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, η μέση ηλικία του προσωπικού της ξεπερνά τα 45 έτη, το σύνολο των οχημάτων δεν έχει περάσει ποτέ από κάποιον προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ και σχεδόν το 85% από τα περίπου 3.500 οχήματά της κυκλοφορούν πάνω από δεκαετία. Για όλα αυτά ο πρωθυπουργός ουδεμία νύξη έκανε.

https://www.youtube.com/watch?v=z9FJj3BQzFg