Αντεπίθεση στην αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά με θυμωμένο ύφος και με αφορμή τη φωτιά που κατακαίει τον Έβρο για 13η ημέρα: «Γίνονται λάθη και δεν σβήνει η φωτιά; Μη μου υψώνετε εμένα τη φωνή. Αν γίνονται λάθη, να το πείτε γιατί αυτά βαραίνουν την πυροσβεστική».
Παράλληλα, επέμενε στο άστοχο επιχείρημα της σύγκρισης με άλλες χώρες, χωρίς να κάνει καμία αυτοκριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία».
Τόνισε ότι υπάρχει έντονη κυκλικότητα του φαινομένου στις μεσογειακές χώρες. «Κάποιες χρονιές είναι καλές, ως προς τις καμένες εκτάσεις και κάποιες είναι πολύ κακές. Το ίδιο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και φέτος».
«Αν πιστεύετε μέσα στην αφέλειά σας ότι μπορούμε να προστατεύσουμε 70 εκατ. στρέμματα με δάσος, τότε είστε από άλλη πλανήτη. Και επειδή εγώ έρχομαι από τον πλανήτη Γη, κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση, πολύ απλά διότι ούτε τους πόρους έχουμε, ούτε τις δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να επισημάνει ότι το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα, αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές, στο Μάτι.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε κατηγορούμενους αξιωματικούς της πυροσβεστικής για το Μάτι ενώ εγκάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι συγχέει την ιδιότητα της πολιτικής αρχηγού με αυτήν της δικηγόρου, καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για περίεργη συμπεριφορά αξιωματικών στην πυρκαγιά στο Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι «αυτοί οι αξιωματικοί, μπορεί σήμερα να δίνουν τη μάχη στο μέτωπο της Δαδιάς και ακούν εσάς να τους απειλείτε να τους βάλετε φυλακή». Ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ ανέντιμο αυτό και δεν παραπέμπει σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, αλλά σε κάτι άλλο».
Για τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, ο κ. Μητσοτάκης έριξε μερίδιο της ευθύνης στους ίδιους τους μετανάστες αλλά και στις ΜΚΟ. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ας αναρωτηθούμε ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν καθαρή εικόνα;», ενώ νωρίτερα δήλωσε για τη φωτιά στον Έβρο πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας», δίχως να καταθέσει κάποιο στοιχείο, σε αντίθεση με την Πυροσβεστική, οι εκτιμήσεις της οποίας κάνουν λόγο για κεραυνό, και συμπλέοντας με την Ακροδεξιά.
Πάντως, με τοποθέτησή του για την ΚΟ των Σπαρτιατών ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε, χαρακτηριστικά: «Είχαμε δει κόμμα χωρίς αρχηγό, αλλά σήμερα είδαμε και αρχηγό χωρίς κόμμα (…) Αυτά τα πολύ σοβαρά που ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών, δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν».
Τοποθετούμενος για όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε: «Τεράστιες σαχλαμάρες τα περί επιβραδυντικού υγρού που έσβησε τη φωτιά στην Πάρνηθα. Τα ελικόπτερα και τα Canander δεν χρησιμοποιούν επιβραδυντικό υγρό, καθώς προμηθεύονται νερό από τη θάλασσα. Μόνο τα PZL χρησιμοποιούν επιβραδυντικό».
Αναφερόμενος στο έμψυχο δυναμικό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες εθελοντές. Οι μόνιμες προσλήψεις εποχικών, όταν δεν τους χρειαζόμαστε τον χειμώνα, αντιβαίνει σε κάθε έννοια διαχείρισης προσωπικού. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντες, σε άλλες χώρες έχουν εκατομμύρια εθελοντές και κάνω γι’ αυτό έκκληση στη νέα γενιά». Πρόσθεσε, δε: «Θα ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή την άποψη των εθελοντών, διότι αυτοί έχουν μπει στις φωτιές και δεν είναι σχολιαστές του καναπέ».
Νωρίτερα στην πρώτη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην κλιματική κρίση για τις καταστροφικές φωτιές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για τις φωτιές στη Χαβάη και την Ισπανία κι έκανε λόγο για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες.
«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα».
Όπως είπε, η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων.
«Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει» είπε ενώ για τη φωτιά στον Έβρο ανέφερε ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας κι ότι αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, η μέση ηλικία του προσωπικού της ξεπερνά τα 45 έτη, το σύνολο των οχημάτων δεν έχει περάσει ποτέ από κάποιον προληπτικό έλεγχο ΚΤΕΟ και σχεδόν το 85% από τα περίπου 3.500 οχήματά της κυκλοφορούν πάνω από δεκαετία. Για όλα αυτά ο πρωθυπουργός ουδεμία νύξη έκανε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >