Ads

Ο πρωθυπουργός, μετά τις επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι, μετέβη στη Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, αφού πρώτα χθες συναντήθηκε με την Χίλαρι Κλίντον. Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η εξασφάλιση στήριξης που θα συμβάλει στη βελτίωση της ελληνικής εικόνας στις διεθνείς αγορές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν πέραν της οικονομίας, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το Κυπριακό.

Πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση.

Η κ. Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ads

Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα στο BBC Αmerica, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμοθέτηση νέων κανόνων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των χωρών και όχι μόνο των κερδοσκόπων.

Όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «η πρακτική των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χώρας αποδεικνύει ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα διεθνώς, αρχικώς με τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κρίση του 2008».

Αναφορικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για εξάπλωση της κρίσης της Ελλάδας και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα που χρειαζόταν να λάβει και ακόμα περισσότερα.

Tόνισε επιπλέον τη σημασία της αλληλεγγύης μιας ευρωπαϊκής και μιας παγκόσμιας κοινότητας προς μια χώρα η οποία αν και προχωρεί στις σωστές κινήσεις, θα μπορούσε να είναι στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστήριξε πως βρίσκεται στην Αμερική μεταφέροντας ένα μήνυμα για τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Είμαι στην Ουάσιγκτον για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ομπάμα και έχω ένα μήνυμα από την Ευρώπη: η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή. Είναι και αμερικανική και μαζί πρέπει να βρούμε μία λύση» γράφει χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτησαν οι ΗΠΑ

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κ. Κλίντον αποδέχτηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια, αλλά και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η κ. Κλίντον τόνισε «τον ηγετικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια» και εξήρε τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κ. Παπανδρέου στο διπλωματικό πεδίο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από κανέναν άλλο, αλλά αναδεικνύει την αναγκαιότητα καλύτερων και συντονισμένων ελέγχων από τις κυβερνήσεις, έτσι, ώστε να αποφεύγονται κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος χωρών και λαών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ενσωμάτωση όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, ενώ μίλησε και για την πρόθεσή του να συναντηθεί σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Οι δηλώσεις Κλίντον στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση»

Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ο κ. Δρούτσας τόνισε πως οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον στέλνουν ένα μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Ελλάδας κατά της κερδοσκοπίας, ώστε να ξεφύγει από την κρίση, είναι συνεχής.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε κοινή κατεύθυνση καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και πολλές χώρες της ΕΕ πέρασαν η περνούν από την θύελλα της οικονομικής κρίσης. Ερωτώμενος για το εάν οι ΗΠΑ ζήτησαν κάτι παραπάνω από την Ελλάδα στο θέμα της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας της για την συνεισφορά της Ελλάδας στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχουν νέες σκέψεις και ότι η ελληνική πλευρά θα συζητήσει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως η ΠΓΔΜ, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με τον πρόεδρο Obama. Επισήμανε τέλος ότι δεν τέθηκε το θέμα της βίζας λέγοντας ότι οι η χώρα μας έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και το θέμα είναι πλέον στις ΗΠΑ.

Ευρωατλαντική συμμαχία ενάντια στην κρίση

«H σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και γι’ αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της», επεσήμενε χθες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, και ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ότι της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη βαθιών και θαρραλέων αλλαγών για την αντιμετώπιση της παγκόσμια ισχύος, η οποία όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

«Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση του κινδύνου ευρύτερης διάχυσης της κρίσης με την καγκελάριο A. Merkel της Γερμανίας, τον πρόεδρο Sarkozy της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Brown της Μεγάλης Βρετανίας και Zapatero της Ισπανίας.

Όπως επισήμανε, με αυτό το σκεπτικό θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Barack Obama με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια. «Στην πολιτική μου σταδιοδρομία, ο ίδιος έχω ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών», είπε και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων, αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά», δήλωσε, μιλώντας στο ίδρυμα Brookings, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. O πρόεδρος του ιδρύματος και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, Strobe Talbot εξήρε τις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 επέδειξε διορατικοτητα και πολιτικό θάρρος και απέδειξε την ικανότητά του να λύνει προβλήματα.

Τώρα, στη σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καλείται να επιδείξει για άλλη μία φορά την ικανότητά του αυτή, σημείωσε ο πρόεδρος του Brookings και τόνισε ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Obama στον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες, που όπως σημείωσε κληρονόμησαν αλλά δεν δημιούργησαν τη σημερινή κρίση, θα συζητήσουν για την αντιμετώπισή της.

Πλήθος επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού

Στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nansy Pelosi. Στις 15:15 μ.μ. στο ξενοδοχείο Ritz Carlton ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας, Timothy Geithner ενώ στις 16:15 μ.μ., στην αμερικανική Γερουσία, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Harry Ride και τον επικεφαλής της μειοψηφίας, γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Mitch McConnell και άλλους γερουσιαστές. Στις 16:30 μ.μ., στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα απευθύνει χαιρετισμό στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Τέλος, στις 18:45 μ.μ., πάλι στο ξενοδοχείο Ritz Carlton, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton.