Την άποψη ότι πολλά είναι τα πρωτοσέλιδα στα οποία κυριαρχεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα πολύ λίγη είναι η προσοχή που έχει δοθεί για τις αποφασιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας που εμποδίζουν την οικονομική κατάσταση, εκφράζει σε άρθρο του στους New York Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζει στο άρθρο του ότι μόνο αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακάλυψε πως οι προκάτοχοί του είχαν αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος που τελικά ήταν το διπλάσιο από αυτό που είχαν ισχυριστεί. Υπογραμμίζει δε, πως σε απάντηση έπρεπε να επιβάλει τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν τις περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Θέτει επιπλέον ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης του τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το Έλληνα πρωθυπουργό η κρίση αποκάλυψε βαθιές ρωγμές στο σύνολο του διεθνούς οικονομικού συστήματος και πληγές οι οποίες «δεν θα θεραπευτούν με τις άγριες περικοπές στους μισθούς». Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι νησί» και δε είναι απομονωμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως τονίζει «είμαστε όλοι μέρος ενός κακώς ρυθμιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να είναι μία αφύπνιση για τολμηρές μεταρρυθμίσει πολύ πιο πέρα από την χώρα. Όπως υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός οι δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να καθιερώσουν πολύ σύντομα μία νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική.

Το μήνυμα στον Πρόεδρο Ομπάμα

«Είμαι στην Ουάσιγκτον για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ομπάμα και έχω ένα μήνυμα από την Ευρώπη: η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή. Είναι και αμερικανική και μαζί πρέπει να βρούμε μία λύση» τονίζει στο άρθρο του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ads