Μετά τις επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι, επόμενος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, με στόχο την εξασφάλιση στήριξης που θα συμβάλει στη βελτίωση της ελληνικής εικόνας στις διεθνείς αγορές.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton, και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσουν την Αμερικανίδα υπουργό και το επιτελείο της για τα μέτρα που έλαβαν, ενώ θα παρουσιάσουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και του ευρώ κυρίως από κερδοσκόπους στη Βόρεια Αμερική.
Η συζήτηση για την ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί αύριο στον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Barack Obama, όπου θα παρευρεθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Barack Obama, θα μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στην αγορά των ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στην περίφημη ασφάλιση κινδύνου στην οποία «επενδύουν» οι κερδοσκόποι.
Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton, ο οποίος θα τον επισκεφθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει. Ο πρώην πρόεδρος θα λάβει μέρος και σε δείπνο που παραθέτει στον κ. Παπανδρέου ομάδα Ελλήνων εκατομμυριούχων. Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων και του εβραϊκού λόμπι.
Αύριο και πριν γίνει δeκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nansy Pelosi, στο Καπιτώλιο. Μετά τον Λευκό Οίκο, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον κ. Gaithner, και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο.
Γαλλική Αλληλεγγύη
Την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, ώστε να βγει τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη από την κρίση. Στην κοινή συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου και του Γ. Παπανδρέου, ο Nicolas Sarkozy τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση «πήρε τα μέτρα που περιμέναμε» και επισήμανε ότι αν κριθεί απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας. «Στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα. Και αυτό έκανε. Αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη. Είχαμε πει ότι τα κράτη-μέλη έπρεπε στη συνέχεια να πάρουν μέτρα συντονισμένα, αν αυτό ήταν απαραίτητο. Τώρα οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν τα δικά τους μέτρα», είπε και συνέχισε με την έκφραση πολιτικής στήριξης. «Όλα τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να είναι αλληλέγγυα. Η ευρωζώνη πρέπει να είναι δίπλα σε κάθε μέλος της που δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να καταρρεύσει», τόνισε ο κ. Sarkozy.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να χρηματοδοτηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους της αλλά ζητά ανάλογους όρους δανεισμού με τις άλλες χώρες. Ακόμη χαρακτήρισε «ουσιαστική» και «προσωπική» τη στήριξη που παρέχει ο Nicolas Sarkozy στην χώρα μας και τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει ξανά ισχυρή η Ελλάδα, να γίνει θελκτική στις επενδύσεις και να επιτύχει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». «Πήραμε μέτρα και μάλιστα περισσότερα από όσα μας είχαν προτείνει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι προς το συμφέρον μας να κατεβάσουμε την απόκλιση των spreads μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» σημείωσε ο Sarkozy.
«Συμφωνήσαμε σε κοινή δράση με Merkel, Sarkozy και Juncker τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρότι έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη». Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Sarkozy τόνισαν την πρόθεση τους να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή λύση», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορεί να πάρει η ευρωζώνη, ώστε να δώσει μία απάντηση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις», ωστόσο αυτά δεν είναι η στιγμή να ανακοινωθούν.
«Δεν μπορεί η κερδοσκοπία να απορροφά αποτέλεσμα μέτρων» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά θα αναλάβει τις ευθύνες της. Έκλεισε με μία προσωπική αναφορά. «Ολη μου τη ζωή πολέμησα για μια πολιτική Ευρώπη. Το ενιαίο νόμισμα έχει συνέπειες, όσο πιο νωρίς το πούμε τόσο πιο γρήγορα θα λύσουμε τα προβλήματα» ήταν το δικό του μήνυμα προς τους εταίρους μας.
«Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει μηχανισμούς ανάλογους του ΔΝΤ θα είναι θετικό αν δημιουργήσει. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ. Νομίζω ότι διαμορφώνεται η πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα δανειοδότησης της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «τα μέτρα που λάβαμε ήταν έκτακτα, δεν ήταν για κανέναν ευχάριστα, δείχνουν όμως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού… Θα ακολουθήσουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει η στήριξη του προς την Ελλάδα. «Από τη στιγμή που δημιουργήσαμε το ευρώ, δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα της ευρωζώνης να πέσει. Διαφορετικά η ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, η οποία κάνει προσπάθειες για να εξέλθει από την κρίση, διαφορετικά θα πάψει να υπάρχει το ευρώ. Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Sarkozy.
Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προτείνει ο Olli Rehn
Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος της Ε.Ε, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. «Οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους», τονίζει ο Olli Rehn κα προσθέτει ότι «συνεργαζόμαστε στενά πάνω στο ζήτημα αυτό με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».
Στο μεταξύ, υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας τάχθηκε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης».
ΔΝΤ: Η κρίση της Ελλάδας δεν θα επεκταθεί στην ευρωζώνη
Την εκτίμηση ότι η κρίση γύρω από το χρέος της Ελλάδος είναι απίθανο να επεκταθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με το έλλειμμα τους, έκανε σήμερα ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Dominique Strauss-Kahn. Ο κ. Strauss-Kahn διέψευσε μάλιστα ως τρομοκρατική φημολογία τις εικασίες των αγορών για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες βαριά χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία.
«Έχουμε ένα πρόβλημα με την Ελλάδα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πρόβλημα με την Ισπανία. Η Ευρωζώνη πρέπει να χειρισθεί το ελληνικό πρόβλημα. Και αυτό κάνει. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο, αλλά δεν υπάρχει λόγος γιατί να συμβεί αυτή η επέκταση και στην Πορτογαλία, ή την Ισπανία», δηλώνει ο Strauss-Kahn στο πρακτορείο Reuters για να υπογραμμίσει πως: «Μπορείτε να προσθέσετε στον κατάλογο και όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, για να προσπαθήσετε να τρομάξετε τον κόσμο για ο,οτιδήποτε. Δεν πιστεύω όμως πως θα συμβεί κάτι τέτοιο».
Συνεχίζοντας τις αναφορές στην ελληνική οικονομία, ο διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειασθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, εάν η ΕΕ δεν βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα-πέραν των υφισταμένων επιπέδων της τεχνικής βοήθειας που παρέσχε και αποδέχθηκε η Αθήνα. «Εάν χρειασθεί κάτι παραπάνω, εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε, αλλά έως τώρα πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», υπογράμμισε ωστόσο ο Strauss-Kahn.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >