Το σκεύασμα του Botox, του οποίου η χρήση μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων, έλαβε για πρώτη φορά παγκοσμίως άδεια από τις βρετανικές αρχές να χρησιμοποιηθεί για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας.

Ads

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος Allergan ανακοίνωσε σήμερα ότι η χορήγηση του φαρμάκου θα επιτρέπεται μόνο στους ασθενείς που έχει διαπιστωθεί ότι πάσχουν από χρόνια ημικρανία. Αυτό αφορά όσους έχουν πονοκέφαλο τουλάχιστον 15 ημέρες κάθε μήνα εκ των οποίων τις 8 έχουν ημικρανία. Στη Βρετανία υπολογίζεται πως οι πάσχοντες ανέρχονται σε 70.000

Η άδεια αυτή ήταν αποτέλεσμα έρευνας που έγινε σε δείγμα 1.384 ενηλίκων που υποφέρουν από χρόνια ημικρανία. Στα άτομα αυτά χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο ή Botox σε πολλές ενέσιμες δόσεις που έγιναν στους μυς του κεφαλιού και του αυχένα. Στα πρώτα στάδια της θεραπείας, η ομάδα των ασθενών που λάμβανε Botox παρουσίαζε κατά μέσο όρο 19,1 ημέρες μηνιαίως ημικρανία και η ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο 18,9. Μετά το πέρας των 24 εβδομάδων, οι ημικρανίες της πρώτης ομάδας μειώθηκαν στις 8,2 ημέρες το μήνα, ενώ αυτές της δεύτερης ομάδας στις 6,2.
Όσον αφορά τους πονοκεφάλους, το 47,1% αυτών που λάμβαναν Botox δήλωσε πως τα συμπτώματα πονοκεφάλου μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με τη συχνότητα που παρουσιάζονταν πριν υποβληθούν στη θεραπεία ενώ όσοι συμμετείχαν στη θεραπεία λαμβάνοντας το ψευδοφάρμακο αναφέρουν μείωση της τάξεως του 35,1%.
Σε διάστημα 56 εβδομάδων από τότε που ξεκίνησε η θεραπεία, μεγάλο μέρος των υποβληθέντων στη θεραπεία με Botox (σχεδόν το 70%) ανέφερε μείωση μεγαλύτερη ή ίση με 50% στον αριθμό των ημερών που παρουσίαζαν ημικρανία.