Αφιέρωμα στον Ιάσωνα Αποστολόπουλο φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ads

Αρχικά, το άρθρο ξεκινά με όσα διαδραματίστηκαν στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία είχε οργανώσει τον Μάιο ο Στέλιος Κούλογλου.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, όπως αναφέρεται, «δεν μάσησε τα λόγια του» και κατήγγειλε τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, μια πρακτική αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις έρευνες που έχουν γίνει από διεθνή μέσα ενημέρωσης, από ΜΚΟ αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τονίζοντας πως πρόκειται πλέον για μια «συστηματική διαδικασία».

Ads

Η Le Monde αναφέρεται και στις δεκάδες απειλές που δέχεται ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ κάνει και ειδική αναφορά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διασώστης συκοφαντεί την Ελλάδα.

«Στα 38 του, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι μέρος της γενιάς των Ελλήνων που ξεπέρασαν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, συμμετέχοντας σε δράσεις αλληλεγγύης. Μαζί με μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που μένει στη βόρεια Αθήνα, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς και συμμετείχε στη διανομή γευμάτων για τους φτωχότερους. Όμως, το 2015, η ζωή του άλλαξε», αναφέρεται.

«Απόφοιτος του Πολυτεχνείου, ο πολιτικός μηχανικός τα παράτησε όλα για να πάει στη Λέσβο. Σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τις τουρκικές ακτές, αυτό το νησί ήταν τότε το κύριο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αποφάσισε να φύγει με άλλους φίλους για τη Σκάλα Συκαμινέας, ένα μικρό χωριό βόρεια της Λέσβου, για να παρέχει ρούχα και τρόφιμα στους πρόσφυγες», συνεχίζει το αφιέρωμα, ενώ ο ίδιος δηλώνει: «Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ούτε ΜΚΟ στο χώρο. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έφταναν στις ελληνικές ακτές καθημερινά. Ήταν απόλυτο χάος!».

Στις 28 Οκτωβρίου 2015, μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε 300 πρόσφυγες βυθίστηκε απέναντι από την παραλία όπου βρισκόταν: 70 άνθρωποι πνίγηκαν. «Ήμασταν αβοήθητοι. Μόνο οι ψαράδες προσπάθησαν να τους σώσουν. Τις επόμενες μέρες εντοπίζονταν πτώματα δίπλα στη θάλασσα», λέει στη Le Monde ο Ιάσονας Αποστολόπουλος. Συντετριμένος, αποφασίζει μαζί με άλλους εθελοντές να φέρει πίσω ένα Zodiac και να συγκροτήσει μια ομάδα διάσωσης με δύο διασώστες και δύο γιατρούς. Έφυγε αρχικά για δύο εβδομάδες, αλλά έμεινε εννέα μήνες στο νησί του Βορείου Αιγαίου, τονίζει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Έφυγε από τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2016, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία των “μεταναστών των οποίων το αίτημα ασύλου κρίθηκε αβάσιμο ή απαράδεκτο”. Στη συνέχεια, ο ακτιβιστής κατευθύνθηκε προς την Ιταλία για να ενταχθεί στο πλήρωμα του Aquarius, ένα πλοίο διάσωσης που ναυλώθηκε από την SOS Méditerranée σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ)», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Κάθε μέρα γίναμε μάρτυρες ναυαγίων μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, αλλά εκείνη την εποχή μπορούσαμε ακόμα να υπολογίζουμε στη βοήθεια του ιταλικού λιμενικού», σημειώνει ο ίδιος.

Το αφιέρωμα στέκεται ιδιαίτερα στη ματαίωση της παρασημοφόρησης του κ. Αποστολόπουλου από την πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις εθνικιστών βουλευτών και ποτέ δεν εξήγησε τι συνέβη», δηλώνει στο αφιέρωμα ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.