Μαίνονται οι αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία για τα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων στην περιοχή, με την ένταση να χτυπάει «κόκκινο» κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας στην Πτολεμαϊδα με ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ads

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι της ΔΕΗ, συνδικάτα αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο, όπου θα γινόταν η ημερίδα, ενώ ακολούθησε χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, με τους διαδηλωτές πάντως να καταφέρουν να μπουν στην αίθουσα.

Διαβάστε επίσης:

Στη συνέχεια αποχώρησαν από την ημερίδα οι Δήμαρχοι των «ενεργειακών» δήμων της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσχηματική, όπως την χαρακτήρισαν, συζήτηση που γινόταν. Εκ μέρους των Δημάρχων, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Βασίλης Γιαννάκης, λίγο πριν την αποχώρηση δήλωσε πως η μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή δεν μπορεί να γίνει βίαια και μέχρι το 2023 εκδηλώνοντας την διαμαρτυρία των δημάρχων για τον ελάχιστο χρόνο που προγραμματίστηκε να αναπτύξουν τις θέσεις τους και την απουσία τους από το συντονιστικό όργανο της επιτροπής για την μεταλιγνιτική.

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας

Το Συντονιστικό χαιρετίζει «τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απολιγνιτοποίηση».

Ads

«Σήμερα στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους πως δεν αποδεχόμαστε την απολιγνιτοποίηση- δεν αποδεχόμαστε την κόλαση που μας ετοιμάζουν. Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν τίποτα να μας πουν, παρά μονάχα πόσα θα χάσουμε. Ο λαός τους γύρισε την πλάτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία με σκοπό αν κλείσουν τις μονάδες και τα ορυχεία, να επιβάλλουν τις απολύσεις και να μας καταδικάσουν στην ενεργειακή φτώχεια. Εξυπηρετούν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τους υπουργούς της που για να αποφύγουν την λαϊκή κατακραυγή των εργαζομένων της Δυτικής Μακεδονίας μπήκαν από τις πίσω πόρτες για να πραγματοποιήσουνε την ημερίδα τους στην Πτολεμαΐδα. Φοβούνται τους αγώνες μας, το συντονισμό και την κοινή πάλη των εργαζομένων με τα υπόλοιπα φτωχά στρώματα της κοινωνίας, για αυτό δεν δέχτηκαν ούτε καν το ψήφισμα του Συντονιστικού με τα αιτήματα μας. Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας τους έχει γυρίσει την πλάτη, δεν τσιμπάει σε στημένους διαλόγους και παζάρια για το πώς και πότε θα γίνει η απολιγνιτοποίηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να εντείνουμε την προσπάθεια ώστε το κάλεσμα μας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση να φτάσει σε ακόμα περισσότερα σωματεία και συλλόγους. Τώρα να εντείνουμε τους αγώνες μας απέναντι στα σχέδια τους. Συνεχίζουμε κλιμακώνουμε τη πάλη και ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, το απεργιακό κάλεσμα για τις 18 Φλεβάρη να φτάσει σε περισσότερους χώρους δουλειάς.».

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη, επξυπηρετεί μόνο συμφέροντα

«Εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη για τη δυτική Μακεδονία, εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα» χαρακτήρισαν το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας.

Αναλυτικά στη δήλωσή τους αναφέρουν: «Ο κ. Μητσοτάκης προχώρα σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα στη δυτική Μακεδονία. Χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χρηματοδοτήσεις. Με ουτοπικά χρονοδιαγράμματα για να κρύψει το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων. Χωρίς σχεδιασμό για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία. Χωρίς αποδοχή της πρότασής μας να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Με προειλημμένες αποφάσεις χωρίς την τοπική κοινωνία. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να υποχωρήσει από την σκανδαλώδη επιλογή του που ευνοεί λίγους και εκλεκτούς, που υποθηκεύει συνολικά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Γεωργιάδης: «Όσοι αποχώρησαν πρέπει να ντρέπονται. Δεν κάνουν για αιρετά αξιώματα»

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις ο υπουργός ανάπτυξης, όχι μόνο υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών σχεδίων, αλλά εξαπέλυσε και επίθεση κατά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποχώρησαν, λέγοντας πως δεν κάνουν για τέτοια αξιώματα. Μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο και δικαιολόγησε με περιβαλλοντικούς όρους, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «το Ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή». Τέλος άσκησε δριμεία κριτική στους δημάρχους που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της ημερίδας, λέγοντας ότι «είναι ντροπή που αποχώρησαν από την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, δεν κάνουν για αιρετά αξιώματα αυτοί που έφυγαν από την αίθουσα». «Οι αιρετοί είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για επενδύσεις, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και για όσους χάσουν τις δουλειές τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή. «Η περιοχή μπορεί να έχει μέλλον και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη και διαβεβαίωσε ότι το μέλλον αυτό θα το χτίσουμε όλοι μαζί καθότι είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας», είπε.