Μπορεί η Ελλάδα στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης να έδωσε το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει «ρότα» στο Αιγαίο, κάνοντας πράξη το δόγμα της αποτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο στέλνει το Πολεμικό ναυτικό αλλά και τον Στρατό να αντιμετωπίσουν τους… «εισβολείς» πρόσφυγες.

Ads

Το πρόσταγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και η εμπλοκή της Frontex και του ΝΑΤΟ. Η ενεργός συμμετοχή του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή πλωτών και άλλων μέσων για την αποτροπή των προσφυγικών ροών, επικυρώθηκε την Κυριακή μάλιστα στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε 9 στρατόπεδα μέσα στην ενδοχώρα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, ζυγίζοντας παράλληλα τις αντιδράσεις που σχεδόν σίγουρα θα αντιμετωπίσει.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να «περάσει προς τα έξω» ένα μετριοπαθές προφίλ, κορυφαία στελέχη της επιβεβαιώνουν πάντως πως κινούνται σε καθαρά ακροδεξιά γραμμή.

Ads

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο το πρωί στον ΣΚΑΪ κι αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ισχυρίστηκε πως «η εικόνα με τις βάρκες που πάνε 100 – 200 ταυτόχρονα, είναι εικόνα εισβολής, δεν είναι εικόνα μεταναστευτικού ρεύματος».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης  υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα μεγάλων προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, καθώς «οι πρόσφυγες είναι ελάχιστοι από αυτούς και οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες». Πρόσθεσε δε  ότι όσοι δεν δικαιούνται το καθεστώς του πρόσφυγα πρέπει εντός ολίγων ημερών να στέλνονται πίσω «με κάθε μέσο και χωρίς δισταγμούς».

Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να επενδύσει στην κινδυνολογία, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο καταστροφής» νησιών όπως η Λέσβος, ή ακόμη κι ολόκληρης της χώρας.

Την εν λόγω τοποθέτηση Γεωργιάδη δεν έχασε την ευκαιρία να «επαινέσει» μέσω των social media ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μπογδάνος, ο οποίος μίλησε για «πολιτικό θάρρος». 

Την υποκριτική στάση της ΝΔ στο προσφυγικό σχολίασε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. «Πέρυσι, η Μόρια, με 7.000 διαμένοντες, χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση “κολαστήριο”. Φέτος, που ο αριθμός διαμενόντων υπερβαίνει τις 12.000, πώς τη χαρακτηρίζουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «όσοι φαντάζονται επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, ή τη μια μέρα θα έρχονται και την άλλη θα τους στέλνεις πίσω, κάνουν τεράστιο λάθος».

Για επικοινωνιακούς χειρισμούς και αοριστίες χωρίς ποσοτικούς στόχους κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ. «Οι συσκέψεις για το προσφυγικό γίνονται Σάββατο για να δημιουργηθεί η εικόνα της “δραστήριας και άοκνης” κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση τις εργάσιμες ημέρες. Με σχεδόν 29.000 εγκλωβισμένους στα νησιά του Αν. Αιγαίου φαίνεται ότι στόχος είναι να ξεχαστούν οι τεράστιες ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος έχει κλείσει ραντεβού στη Νέα Υόρκη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, στον οποίο θα αιτηθεί να επιταχυνθούν οι επιστροφές Αφγανών υπηκόων από την Ελλάδα.