Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε ήθελε ή σχεδίαζε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές για την θεωρία της «σκευωρίας Novartis» (όπως ουδέποτε σκόπευε να ανατρέψει την Συμφωνία των Πρεσπών). Την υιοθέτησε προεκλογικά (όπως έπραξε και με τους «μακεδονομάχους» των Πρεσπών) για να συσπειρώσει τη Δεξιά παράταξη και να ενισχύσει την ένταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ads

Στην μετεκλογική, και κυβερνητική πλέον για την ΝΔ, πραγματικότητα, ούτε οι «μακεδονομάχοι», ούτε οι εμπνευστές των θεωριών της «πολιτικής συνωμοσίας» του είναι χρήσιμοι – πολύ περισσότερο, δεν του είναι καθόλου χρήσιμη μια «ηρωοποίηση» του Αλέξη Τσίπρα δια της πολιτικής του δίωξης. Η κυβίστηση όμως που επιχειρεί κινείται στα όρια των πολιτικών και λογικών ισορροπιών και αφήνει ανοιχτές δύσκολες «ουρές» για τον πρωθυπουργό, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ουσίας σε ό,τι αφορά την έρευνα γι αυτό καθαυτό το σκάνδαλο Novartis.

Διαβάστε επίσης:

Στην πραγματικότητα, η διαφυγή που επιχειρεί ο πρωθυπουργός είναι η σύσταση μιας εικονικής Προανακριτικής Επιτροπής για να παραπέμψει το θέμα στη λήθη και στις καλένδες: Αφήνει εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα και παραπέμπει σε Προανακριτική τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο διαχωρισμός όμως και μόνο της υπόθεσης ακυρώνει εξ ορισμού την θεωρία της «συνωμοσίας» – σκευωρία χωρίς συνεργούς, κεντρικό σχεδιασμό και εκτελεστικά όργανα δεν υφίσταται. Όπως , ο οποίος σε κάθε μία από τις… 32 σελίδες του υπομνήματός του υποδεικνύει ως εγκέφαλο της «σκευωρίας» τον «τσάρο Τσίπρα» («… ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της»)

Ads

Στο Μαξίμου αυτό το γνωρίζουν καλά και, ήδη, μπαίνει σε εφαρμογή και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου διαφυγής: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται η Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα συσταθεί μόνον για «τα μάτια», θα συνεδριάσει πιθανόν άπαξ και θα αποφανθεί την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική Δικαιοσύνη με το επιχείρημα αφενός ότι η έρευνα για την υπόθεση είναι ανοιχτή και σε άλλα σκέλη και, αφετέρου, ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία.

Την προοπτική αυτή δεν απέκλεισε χθες, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Alpha ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ δηλώνοντας ότι, στο πλαίσιο της Προανακριτικής, «θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα». Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι εν κατακλείσει θα υιοθετηθεί  η «γραμμή Ντόρας» η οποία εξ αρχής είπε πως η υπόθεση πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο πρώτος δυσαρεστημένος από αυτήν την επιλογή είναι ο …συνήθης ύποπτος, ο . Οι βουλευτές της δικής του επιρροής ήταν εκείνοι που πίεσαν, ασφυκτικά, τις τελευταίες μέρες το Μαξίμου να πάει είτε σε Εξεταστική, είτε σε Προανακριτική με κατηγορούμενους ως «σκευωρούς» και τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Οι πιέσεις αυτές αποκρούστηκαν δια της «ντρίπλας» Μητσοτάκη, όμως για την πλευρά Σαμαρά είναι μια «ντρίπλα» που εκλαμβάνεται ως το δεύτερο άδειασμα του πρώην πρωθυπουργού .

Επί του παρόντος δημόσια αντίδραση δεν υπάρχει, αλλά το πρώτο σχόλιο του «σαμαρικού» antinews για την υπόθεση Novartis –υπό τον τίτλο «και το δούλεμα έχει όρια» – μάλλον είναι ενδεικτικό για την συνέχεια: «Για να καταλάβω», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος ξύπνησε ένα πρωί και είπε: Ας κάνω κάτι το ασυνήθιστο σήμερα! Έτσι, κάτω από μια νεραντζιά του Μαξίμου του ήρθε η έμπνευση! Και… σκαρφίστηκε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» από συστάσεως Ελληνικού κράτους! Και αποφάσισε να παραπέμψει για τη Novartis καμιά δεκαριά νοματαίους, μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πρωθυπουργούς! Just for the fun of it!Κι όλοι οι άλλοι… αθώες περιστερές! Δεν είχαν ιδέα! Ήταν αμέτοχοι! Έλεος! Aκόμα και το δούλεμα, έχει όρια!».

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ δύσκολα θα μπορέσουν να αποδράσουν πλέον από την : Στην Βουλή βρίσκεται ανοιχτή , για τον οποίο ζητείται άρση ασυλίας ώστε να του ασκηθεί δίωξη για χρηματισμό, και η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να αποφασίσει πως θα την διαχειριστεί. Και στον Αρειο Πάγο βρίσκεται, μαζί με στοιχεία και μαρτυρίες, η την οποία, ουσιαστικά προκάλεσαν, οι εμπνευστές της θεωρίας της «συνωμοσίας», με πρώτους τον Αντώνη Σαμαρά και τον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή.

Είναι η κατάθεση στην οποία καταγγέλλονται υπεξαγωγές εγγράφων και στοιχείων του FBI καθώς και άρνηση να παραληφθούν στοιχεία από τις ΗΠΑ που αφορούσαν εμπλοκή Ελληνα πολιτικού στο σκάνδαλο. Πολύ δύσκολα ο όποιος δικαστής θα μπορέσει να μην διερευνήσει πλέον αυτές τις καταγγελίες και εξίσου δύσκολα η κυβέρνηση – υπό την πίεση, λογικά, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί δεν ζητά επισήμως τα συγκεκριμένα στοιχεία από το FBI.