Μετά από τέσσερα 24ωρα… περισυλλογής, αντιφατικών εισηγήσεων και εσωκομματικού διχασμού η κυβέρνηση αποφάσισε να διαχειριστεί την υπόθεση «Novartis 2» – την υπόθεση των καταγγελιών περί «πολιτικής σκευωρίας» και «μεθοδεύσεων» στην έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου – δια της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής με κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ads

Η απόφαση ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στην Ολομέλεια από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη, ανοίγοντας, παράλληλα, και η δικογραφία που έχει ήδη διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο από τη Δευτέρα.

Το δεδομένο είναι ένα: Πως η κύρια  κατάθεση πάνω στην οποία βασίστηκε η σύσταση της Προανακριτικής είναι εκείνη του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη και συντονιστή τη Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή. Πολιτικά πρόσωπα και πολιτική εμπλοκή υπέδειξαν στις καταθέσεις τους και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι δύο τυγχάνουν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς είχαν υποδειχθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες και, ως εκ τούτου, τα ονόματά τους είχαν ενταχθεί στη δικογραφία για το σκάνδαλο Νovartis. Κατά συνέπεια, οι καταθέσεις τους εμπεριέχουν ντε φάκτο στοιχεία πολιτικής καταγγελίας, και ενδεχομένως, και υποκειμενισμού, και ως εκ τούτου η κύρια πηγή άντλησης ανακριτικού υλικού δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μαρτυρία και τα στοιχεία που έδωσε  ο αντιεισαγγελέας Αγγελής.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάθεση Αγγελή

Ads

Ο κ. Αγγελής, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, είναι εκείνος που κατέθεσε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ότι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στην καταγγελλόμενη σκευωρία ήταν ο περίφημος «Ρασπούτιν», φωτογραφίζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Ο Ρασπούτιν” ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς», είπε και υποστήριξε ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι γνώριζαν ποιο ήταν το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από την κωδική ονομασία «Ρασπούτιν» – ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Είπε επίσης ότι ο «Ρασπούτιν» εκτός της Novartis, είχε παρέμβει και σε άλλες υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς και υποστήριξε ότι σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τον κ.  Καλογήρου και τις κυρίες Δημητρίου και Παπασπύρου συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Ελένη Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν». Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο του οποίου ακολουθούσε τις εντολές, που ήταν ισχυρότερος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα τον ίδιο».

Κατά τις πληροφορίες που ο ίδιος διοχέτευσε, κατέθεσε επίσης και έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου και το οποίο ανέφερε ότι δέχεται απειλές από την Ελένη Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα, ενώ εν τέλει επανέλαβε ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της κ. Τουλουπάκη, να ασκήσει στο τέλος του 2018, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

Η κατάθεση Τουλουπάκη

Χθες όμως κατέθεσε επί 4,5 ώρες στον Άρειο Πάγο για την ίδια υπόθεση και η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η κατάθεσή της προφανώς και δεν συνυπολογίστηκε στα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε την σύσταση Προανακριτικής – έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις πολιτικές μάχες του (εγγύς) μέλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η κ. Τουλουπάκη προσκόμισε επίσης στοιχεία με τα οποία καταλογίζει στον κ. Αγγελή, πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, παρεμβάσεις στο έργο της με σκοπό να καθυστερήσει την έρευνα για την NOVARTIS .

Στην κατάθεση της φέρεται να περιέγραψε περιπτώσεις κατά τις οποίες, όπως είπε, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ του καταλόγισε και υπεξαίρεση εγγράφων παρέχοντας και σχετικές μαρτυρίες. Συγκεκριμένα, κατέθεσε πως σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της, ο κ. Αγγελής  μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για τη NOVARTIS και άλλες υποθέσεις σε στικάκι. Επ’ αυτών φέρονται να έχουν δώσει έγγραφες καταθέσεις και γραμματείς της εισαγγελίας.

Η κυρία Τουλουπάκη καταλόγισε επίσης στον κ. Αγγελή υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη NOVARTIS, τα οποία τελικά επέστρεψε, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα, ενώ περιέγραψε και την περίφημη συνάντηση της Βιέννης.  Σύμφωνα με την κ. Τουλουπάκη, σε εκείνη τη συνάντηση με εκπροσώπους του FBI τον Δεκέμβριο του 2017, οι αμερικανοί  επιχείρησαν να δώσουν στικάκι με συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, το οποίο κατονόμασαν, αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραληφθούν, με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Προφανώς, η κατάθεση της Ελένης Τουλουπάκη είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με την κατάθεση Αγγελή. Και, εξίσου προφανώς, η αλήθεια στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίνεται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ανάμεσα στον «λόγο του» και στον «λόγο της». Το ποια στοιχεία, από αμφότερες τις πλευρές θα τεκμηριώσουν τον λόγο του ενός απέναντι στον λόγο του άλλου θα έχουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. Όπως θα έχει ενδιαφέρον και το τι θα απαντήσει ο κ. Αγγελής όταν θα κληθεί – λογικά – ως μάρτυρας στην Προανακριτική και θα ερωτηθεί και για τη συνάντηση της Βιέννης, και για το στικάκι, και για τα στοιχεία του FBI.

Όπως θα πρέπει να απαντηθούν και δυο ακόμη, άλλης τάξης, ζητήματα: Το πρώτο είναι τα κίνητρα των αντιφατικών δικαστικών χειρισμών Αγγελή: Ο αντιεισαγγελέας Αγγελής ήταν εκείνος που τον Μάιο του 2018 είχε αποφασίσει να τεθούν στο αρχείο οι μηνύσεις του Αντώνη Σαμάρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμοπουλου, με τις οποίες είχαν στραφεί κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς (Ε.Τουλουπακη, Χ.Ντζουρα και Σ.Μανώλη). Κι ήταν ο ίδιος που τις ανέσυρε τον περασμένο Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, επικαλούμενος «νέα στοιχεία και δεδομένα».

Το δευτερο είναι ότι στην Βουλή βρίσκεται ήδη η δικογραφία Λοβερδου που αφορά την ουσία του σκανδάλου Novartis. Γιατί αυτή η δικογραφία δεν έχει πάρει ακόμη «σειρά» για να συζητηθεί ενώ επειδείχθηκε  ακαριαία ταχύτητα, και δη με προαναγγελία σύστασης προανακριτικής, μόλις έφτασε η δικογραφία με τις καταγγγελίες Αγγελή, Βενιζέλου και Σαμαρά;