Στο φως ήρθε η κατάθεση – υπόμνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Άρειο Πάγο, κατάθεση στην οποία καταγγέλλει την, κατά τον ίδιο, «σκευωρία Novartis». Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτική, όχι για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματός του, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ads

Κατ’ αρχάς υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μοναδικός που κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας», «υποβιβάζοντας» τον Παπαγγελόπουλο «σε εκτελεστικό του βραχίονα». Τον πρωθυπουργό δεν κατονόμασαν ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε ο αντιεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής. 

Αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεσή του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή του ιδίου στο σκάνδαλο Novartis, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η υπόθεση δεν προέκυψε από το FBI – παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο – αλλά κατασκευάστηκε. Όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο «ιθύνων νους της σκευωρίας», η οποία «στήθηκε κατά παραγγελία του». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι επιδίωκε την πολιτική του… εξόντωση . 

Γίνεται πλέον περισσότερο σαφές ότι με όχημα την Novartis, ο Αντώνης Σαμαράς, πέρα από μια ρεβανσιστική ικανοποίηση, επιχείρησε να σύρει στην ατζέντα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όντας δυσαρεστημένος αφού ο πρωθυπουργός δεν τον πρότεινε ούτε για επίτροπο στην Ευρώπη, ενώ φαίνεται να τον αποκλείει και από την Προεδρία της Δημοκρατίας, που διακαώς επιθυμούσε. Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά ήταν να εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εξής δίλημμα: είτε να συστήσει προανακριτική με Τσίπρα προκαλώντας μια πολιτική σύγκρουση και επί της ουσίας συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, είτε να μην φέρει καν πρόταση για ένα ζήτημα που η ΝΔ είχε κάνει σημαία προεκλογικά μιλώντας πάντα για «σκευωρία».

Ads

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ανορθόδοξη πολιτικά και επί της ουσίας άκυρη κίνηση, «αδειάζοντας» ωστόσο τον Αντώνη Σαμαρά. Μη θέλοντας προφανώς να ανοίξει τη συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή αλλά και να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για προκαταρκτική μόνο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Έτσι έχουμε μια «μισή προκαταρκτική» και το εξής παράδοξο. Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της γαλάζιας παράταξης να καταγγέλλει ονομαστικά τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «εγκέφαλο της σκευωρίας» και το πρόσωπο που την «παρήγγειλε» και ο νυν πρωθυπουργός να του κλείνει την πόρτα, ενώ παράλληλα «ποιεί την νήσσαν» για το σκάνδαλο. 

Μερικά χαρακτηριστικά σημεία της κατάθεσής του Αντώνη Σαμαρά:

«Ιθύνων νους o Αλέξης Τσίπρας»

  • «… ιθύνων νους είναι ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, από κοινού με τον εκτελεστικό του βραχίονα, τέως Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, εξύφαναν το σχέδιο της απόπειρας πολιτικής μου εξόντωσης, χρησιμοποιώντας τους εν λόγω εισαγγελικούς λειτουργούς ως πειθήνια όργανα των ανόμων στοχεύσεών τους». 
  • «… Όπως προκύπτει και από την εξέταση και των άλλων δημοσιευμάτων, υφίσταται ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου». 
  • «… ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα και όλα δημοσιεύονταν ως κομματική προπαγάνδα από το κυβερνητικό φερέφωνο, την εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη».

«Δεν προέκυψε από το FBI άλλοι το κατασκεύασαν»

  • «Η υπόθεση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Δεν ακολούθησε, όπως υποστηρίχθηκε πολιτικά, υποτιθέμενα στοιχεία που δήθεν προέκυψαν από κάποια έρευνα του FBI: τέτοια στοιχεία ποτέ δεν υπήρξαν, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, όπως αποδεικνύεται τόσο από την επισκόπηση των εγγράφων που αποτέλεσαν την αποσταλείσα ως σκάνδαλο δικογραφία προς την Βουλή, όσο και από τα παρατιθέμενα στην εκδοθείσα μεταγενέστερα Διάταξη. Η υπόθεση αυτή κατασκευάστηκε, σχεδιάστηκε και στήθηκε έχοντας προαναγγελθεί από τα πλέον αρμόδια επικοινωνιακά μέσα πολιτικής προπαγάνδας: Δημοσιεύθηκε από το DOCUMENTO έναν ολόκληρο χρόνο πριν υπάρξουν καν οι καταθέσεις των ψευδομαρτύρων, απασχόλησε σταθερά την ίδια εφημερίδα κατ’ αποκλειστικότητα, μαζί με δηλώσεις κυβερνητικών τότε στελεχών που επεδίωκαν την πολιτική μου εξόντωση και αποτέλεσε αγαπημένο καταφύγιο της εφημερίδας της απελθούσας Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του κ. Τσίπρα μέχρι και σήμερα!»
  • «Ο κ. Τσίπρας κατασκεύασε μία ανύπαρκτη υπόθεση με ψευδείς μαρτυρίες για πολιτική εκμετάλλευση, όπως του επέτρεψε ο θεσμικός και πολιτικός του αμοραλισμός». 

«Τσάρος» ο Τσίπρας

  • «Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, η Ελληνική Δικαιοσύνη να θυμίσει στους επίορκους Εισαγγελείς που ανέλαβαν χρέη εκτελεστών μιας χαλκευμένης σκευωρίας, ότι ο Δικαστικός Λειτουργός θα πρέπει να υπακούει σε ό,τι του υπαγορεύει το δίκαιο και όχι να καθίσταται υποχείριο του κάθε «Ρασπούτιν» – Παπαγγελόπουλου ή «Τσάρου» – Τσίπρα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας προς ίδιον όφελος!»

Λειτουργούσαν ως μαφία

  • «Με όλα όσα προεξέθεσα, προσπάθησα να σταχυολογήσω τα κατά τη γνώμη μου κρίσιμα στοιχεία που επιτρέπουν τον σχηματισμό ασφαλούς πεποίθησης για τις αξιόποινες πράξεις που τέλεσαν τα πρόσωπα που έχω εγκαλέσει, τα οποία, λειτουργώντας ως συμμορία στο πλαίσιο του άρθρου 187 παρ. 5 ΠΚ με ενέπλεξαν παρανόμως σε μία ποινική διαδικασία επί τη βάσει ψευδών και κατασκευασμένων στοιχείων και χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό μέσο, προκαλώντας μου τεράστια ηθική βλάβη». 
  • «Κατά την κρίση και εκτίμησή μου, έχει πλέον καταστεί σαφής κι αδιαμφισβήτητη η παράνομη συμπεριφορά των εγκαλουμένων: οι Εισαγγελείς που παραβίασαν κατ’ επανάληψιν και με πολλούς τρόπους όλες τις προστατευτικές δικονομικές δικλείδες υπηρετώντας κατασκευασμένο σχέδιο καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου και οι πρόθυμοι μάρτυρες, εμπλεκόμενοι οι ίδιοι και με σκοτεινά κίνητρα, που δέχθηκαν να καταθέσουν ψευδώς αναφερόμενοι στο πρόσωπό μου, με τρόπο εντελώς προκλητικό, συνθέτουν την πλήρη εικόνα της ομάδας που λειτούργησε με σχέδιο και συγκεκριμένο παράνομο στόχο: την πολιτική και ηθική μου εξόντωση».