Στην επιλογή της νέας προέδρου και της νέας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε η κυβέρνηση.
Μετά από μια συνεδρίαση διάρκειας περίπου τριών ωρών, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον ορισμό της Ειρήνης Καλού (πρώην αντιπροέδρος Αρείου Πάγου) στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται πως η κ. Καλού είχε υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ στη διάσκεψη των προέδρων. Τη θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου αναλαμβάνει η Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκαν η κ. Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Τα βιογραφικά των προσώπων
- Δήμητρα Κοκοτίνη: γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας. Διορίστηκε: α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981 β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997. Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001. Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010. Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.
- Ειρήνη Καλού: γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής. Διορίστηκε: α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981. β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982. Προήχθη: Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997. Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000. Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009. Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.
«Πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής που χαίρουν εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου»
«Μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να οριστεί: Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κα Ειρήνη Καλού, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κα Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
«Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας», υπογράμμισε. Αναφερόμενος στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σημείωσε ότι με τη στάση της «η αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαίωσε πως ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος». Σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου και «η αμφισβήτηση της δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Το παρασκήνιο
Υπενθυμίζεται πως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η ΝΔ έσπευσε να ζητήσει την ακύρωση της διαδικασίας για τους ορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Μέσω της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με διακομματική έγκριση, είχαν ήδη προεπιλεγεί οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί, κοινής αποδοχής και εγνωσμένου κύρους, και απέμενε ο τελικός ορισμός από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, κάνοντας ένα ακόμη βήμα, πρότεινε στη ΝΔ τη συναινετικό ορισμό των προσώπων. «Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας […] θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά “δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», ανέφερε στην επιστολή του.
Ωστόσο η ΝΔ απάντησε αρνητικά επιμένοντας πως θα πρέπει η διαδικασία να ακυρωθεί και να ορίσει η ίδια, αν γίνει κυβέρνηση, τους δικαστικούς. Η άρνηση της ΝΔ ενίσχυσε τα ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για πολύ σοβαρές υποθέσεις που εμπλέκουν στελέχη και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Η Ένωση Εισαγγελέων τάχθηκε υπέρ της πρόταση του κ. Μιχάλη Καλογήρου, και ζήτησε να υπάρξει συναίνεση, ώστε να σταματήσει η αντιπαράθεση που είναι απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Η συναίνεση θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία», υπογράμμισε και κάλεσε «τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Διαβάστε επίσης
- Oι θεσμικές «μάσκες» της Νέας Δημοκρατίας
- Τσίπρας για Δικαιοσύνη: Η άρνηση της ΝΔ για συναίνεση φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες
- Μαξίμου: Οι μάσκες έπεσαν μετά το όχι της ΝΔ σε συναίνεση για τη Δικαιοσύνη
- «Όχι» της ΝΔ στην συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
- Υπέρ της συναίνεσης η Ένωση Εισαγγελέων
- Η (υποκριτική) αγωνία ΝΔ και Βενιζέλου για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
- Καλογήρου: Αποδεικνύεται ότι η ΝΔ βλέπει τη Δικαιοσύνη ως εργαλείο [Βίντεο]
- «Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τι λέει το Σύνταγμα για την επιλογή των δικαστών»
- Η ΝΔ εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση της Δικαιοσύνης
- Πηγές ΠτΔ για Δικαιοσύνη: Μετά τις 30 Ιουνίου θα μάθετε τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Μιχάλης Σταθόπουλος: Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει καμία παρανομία
- Άρθρο παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε: «Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.
Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >