Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει επίσημα η θητεία της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η Ειρήνη Καλού (πρόεδρος) και η Δήμητρα Κοκοτίνη (εισαγγελέας) είναι τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενέπλεξε η ΝΔ με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα η Πειραιώς, που επιμένει πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι παράνομη, αναφέρει πως πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Αίσθηση προκαλεί πως για άλλη μια φορά η ΝΔ επικαλείται θέσεις του νομικού κόσμου της χώρας, όταν συνταγματολόγοι, νομικοί αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης έχουν επισημάνει πως δεν τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος. Μάλιστα η ΝΔ αναφέρεται και στον κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, ο οποίος έχει επισημάνει πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητα και αυτό είναι ξεκάθαρο. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όσα αναφέρει το Σύνταγμα», σημειώνει. 

Ads

Επιπλέον ο κ. Πεπόνης σε άρθρο παρέμβασή του σημειώνει: «Οι οικείες προαγωγές ενεργούνται “ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου”, ορίζει η σχετική διάταξη. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για Υπουργικό Συμβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή, ούτε θεσπίζεται αδυναμία ενεργείας Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου η συνταγματική θητεία βαίνει εξαντλουμένη».  Ακόμη Ένωση Εισαγγελέων έχει επισημάνει πως η αντιπαράθεση πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και καλεί «τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων».