«Δεν υπάρχει πολιτική ηθική ή ανηθικότητα στο ζήτημα, το Σύνταγμα ορίζει συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ads

«Το Σύνταγμα στη χώρα μας είναι το κείμενο που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος οριζοντίως και καθέτως, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το Σύνταγμα, όσον αφορά την επιλογή των δικαστών, ορίζει συγκεκριμένα πράγματα, λέει δηλαδή ότι έχουν μια συγκεκριμένη θητεία, η οποία λήγει, υπάρχει μια επιτροπή στη Βουλή, η οποία αξιολογεί τους δικαστές που τυχόν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις θέσεις που χηρεύουν κ.λπ. Όλη αυτή η διαδικασία στη Βουλή έχει συμβεί», εξήγησε ο κ. Μπάρκας και πρόσθεσε: «Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ξάφνου ανακαλύψανε ένα πρόβλημα όσον αφορά την επιλογή των δικαστών. Η κυβέρνηση λοιπόν και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, αντιλαμβανόμενος ακριβώς ότι υπάρχει μία συγκυρία επειδή πάμε σε εκλογές έστειλε μια επιστολή στη Νέα Δημοκρατία και της είπε “να συζητήσουμε αν θέλετε την από κοινού επιλογή της ανώτατης ηγεσίας των δικαστών” […] Με προβληματίζει πάρα πολύ η συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Κάτι φοβούνται, κάτι θέλουν να κρύψουν. Να το πουν στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα, διότι τέτοιου είδους πρακτικές με το Σύνταγμα δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να συμβαίνουν».

Σχολιάζοντας την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Μπάρκας παρατήρησε: «Εάν η ΝΔ κατηγορεί κάποιο κόμμα για πολιτική ανηθικότητα προφανώς κατηγορεί τον εαυτό της, γιατί το 2014 επέλεξε -είχε τη δυνατότητα και το έκανε- την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή έπραξε έτσι όπως κατηγορεί η ίδια […] Από τη μεριά μας έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει συνταγματικά να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Είχε ξεκινήσει η διαδικασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και ολοκληρώθηκε […] Οι άνθρωποι οι οποίοι μετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή γνωρίζουν ότι είναι συνταγματική επιταγή η αλλαγή στην ηγεσία των δικαστών, άρα δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς η Νέα Δημοκρατία».