Από τη «Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε μέχρι το «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι και από το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς, μέχρι το «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ. Ο 21ος αιώνας μας έχει ήδη χαρίσει διαχρονικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης. Με αφορμή το κείμενο των New York Times – The 25 Best Films of the 21st Century So Far – παρουσιάζουμε τις 25 αγαπημένες ταινίες του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής). Όμως ο σκοπός μίας λίστας είναι να θυμηθούμε, αλλά και να ανακαλύψουμε νέες δημιουργίες γι’ αυτό ζητάμε και από εσάς να μας εμπιστευθείτε με τα φιλμ που έχετε ξεχωρίσει, στέλνοντας μας e-mail στο cinema@tvxs.gr ή αφήνοντας το σχόλιο με τις προτάσεις σας στο τέλος του κειμένου. Οι ταινίες με τις περισσότερες ψήφους θα παρουσιαστούν αναλυτικά σ’ ένα νέο αφιέρωμα.
Το ταξίδι μας στις 25 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής), ξεκινάει με το «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι, το οποίο αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας της εφημερίδας Boston Globe, η οποία το 2002 αποκάλυψε ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.
Ακολουθεί «Η Πόλη του Θεού» των Φερνάντο Μεϊρέλες και Κάτια Λουντ, η «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ-Γουάι και το Βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί. Μία ρεαλιστική ταινία, που μεταξύ άλλων, μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πως ακροβατεί η ιρανική κοινωνία, ανάμεσα στη θεοκρατία και τις δυτικές επιδράσεις, που δέχεται.
Τη σκυτάλη παίρνουν «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού του Μισέλ Γκοντρί, το «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφία Κόπολα και φυσικά το «Oldboy» του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, Παρκ Τσαν-Γουκ.
Μεταφερόμαστε στην Ευρώπη, με τις «Ζωές των Άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμακ, τον «Γιο του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, την «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και φυσικά τη «Melancholia» του Λαρς φον Τρίερ. O Δανός σκηνοθέτης δημιουργεί έναν υπνωτιστικό και οπτικά συγκλονιστικό φιλοσοφικό διαλογισμό, μετατρέποντας το είδος των ταινιών καταστροφής σε οικογενειακό δράμα.
Συνεχίζουμε με τα φιλμ «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς και το γλυκόπικρο «Αμελί» του Ζαν-Πιερ Ζενέ, με πρωταγωνίστρια την Οντρέι Τοτού και την αξεπέραστη μουσική επένδυση του Γιαν Τίρσεν.
Καβάλα στο «Άλογο του Τορίνο» των Μπέλα Ταρ και Αγκνες Χρανίτσκι, μπαίνουμε στην τελική δεκάδα, ενώ ακολουθούν το «Γνήσιο Αντίγραφο» του Αμπάς Κιαροστάμι, το «Λιμάνι της Χάβρης» του Άκι Καουρισμάκι και ο «Πιανίστας», με τον Άντριεν Μπρόντι στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του και τον Ρόμαν Πολάνσκι, να επιχειρεί μία συγκλονιστική κατάβαση στις Πολωνικές του ρίζες και τα δύσκολα παιδικά του βιώματα.
Ακολουθεί ο συγκλονιστικός «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε, η «Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» του Τσάρλι Κάουφμαν και η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, με τον Τόνι Σερβίλο να παίρνει τη σκυτάλη από τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και τη «Γλυκιά Ζωή» του Φεντερίκο Φελίνι.
Και κάπως έτσι, το ταξίδι μας στις 25 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής), ολοκληρώνεται με τρία διαχρονικά αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης. «Οδός Μαλχόλαντ» του Ντέιβιντ Λιντς, «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ και φυσικά στην πρώτη θέση βρίσκεται η «Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε.
- 25. Spotlight: Ολα στο Φως (Spotlight, 2015) του Τομ ΜακΚάρθι
- 24. Η Πόλη του Θεού (Cidade de Deus, 2002) των Φερνάντο Μεϊρέλες και Κάτια Λουντ
- 23. Ερωτική Επιθυμία (In the Mood for Love, 2000) του Γουόνγκ Καρ-Γουάι
- 22. Ενας Χωρισμός (A Separation, 2011) του Ασγκάρ Φαραντί
- 21. Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004) του Μισέλ Γκοντρί
- 20. Χαμένοι στη Μετάφραση (Lost in Translation, 2003) της Σοφία Κόπολα
- 19. Oldboy (2003) του Παρκ Τσαν-γουκ
- 18. Οι Ζωές των Αλλων (Das Leben der Anderen, 2006) του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμακ
- 17. Ο Γιος του Σαούλ (Saul Fia, 2015) του Λάζλο Νέμες
- 16. Αγάπη (Amour, 2012) του Μίκαελ Χάνεκε
- 15. Melancholia (2011) του Λαρς φον Τρίερ
- 14. Κάποτε στην Ανατολία (Bir Zamanlar Anadolu’da, 2011) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
- 13. Ida (2013) του Πάβελ Παβλικόφσκι
- 12. Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ (I, Daniel Blake – 2016) του Κεν Λόουτς
- 11. Αμελί (Amélie, 2001) του Ζαν-Πιερ Ζενέ
- 10. Το Αλογο του Τορίνο (A Torinói Ló, 2011) των Μπέλα Ταρ και Αγκνες Χρανίτσκι
- 9. Γνήσιο Αντίγραφο (Copie Conforme, 2010) του Αμπάς Κιαροστάμι
- 8. To Λιμάνι της Χάβρης (Le Havre – 2011) του Άκι Καουρισμάκι
- 7. Ο Πιανίστας (The Pianist, 2002) του Ρόμαν Πολάνσκι
- 6. Toni Erdmann (2016) της Μάρεν Άντε
- 5. Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης (Synecdoche, New York, 2008) του Τσάρλι Κάουφμαν
- 4. Η Τέλεια Ομορφιά (La Grande Bellezza, 2013) του Πάολο Σορεντίνο
- 3. Οδός Μαλχόλαντ (Mulholland Drive, 2001) του Ντέιβιντ Λιντς
- 2. Dogville (2003) του Λαρς φον Τρίερ
- 1. Η Λευκή Κορδέλα (Das Weiße Band, 2009) του Μίκαελ Χάνεκε
Δέκα (10) ακόμα ενδιαφέρουσες προτάσεις:
- Carol (2015) του Τοντ Χέινς
- Οικογένεια Τένενμπαουμ (The Royal Tenenbaums, 2001) του Γουές Αντερσον
- The Hurt Locker (2008) της Κάθριν Μπίγκελοου
- Χειμερία Νάρκη (Kis Uykusu / Winter Sleep – 2014) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
- Λεβιάθαν (Leviafan, 2014) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
- Η Ζωή της Αντέλ (La Vie d’Adèle – Chapitres 1 et 2, 2013) του Αμπντελατίφ Κεσίς
- 12 Χρόνια Σκλάβος (12 Years a Slave, 2013) του Στιβ ΜακΚουίν
- Μεγαλώνοντας (Boyhood, 2014) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
- Ραγισμένα Όνειρα (The Broken Circle Breakdown – 2012) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν
- Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη (Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring, 2003) του Κιμ Κι-ντουκ
Διαβάστε επίσης:
Οι 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών
Οκτώ Χρόνια Tvxs – Οκτώ Αγαπημένες Ταινίες
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα
*Καταχρηστικά μέσα στον 21ο αιώνα υπολογίζουμε και το έτος 2000, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις σχετικές λίστες που κυκλοφορούν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >