Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και δεν φαίνεται μα υπάρχουν προοπτικές ειρήνευσης σημειώνεται  σε περιοδική αναφορά του ΟΗΕ για την κατάσταση στην χώρα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μαΐου του 2017.

Ads

Στο παραπάνω διάστημα, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 36 θανάτους και 157 τραυματισμούς αμάχων. Από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 10.090 θάνατοι, εκ των οποίων, οι 2.777 αφορούν αμάχους, ανάμεσά τους και παιδιά. Οι τραυματίες συνολικά πλησιάζουν τους 30.000 ανθρώπους.

Επίσης στην αναφορά σημειώνεται, ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές καταστρατηγούν συνεχώς τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, ενώ προβαίνουν και σε βασανιστήρια.

«Συνεχίζεται η πρακτική των βασανιστηρίων. Τεκμηριώθηκαν νέα περιστατικά, τα οποία προκαλούν ανησυχία, ότι η αναποτελεσματική έρευνα για τα βασανιστήρια διαιωνίζει την αίσθηση ατιμωρησίας» σημειώνει το έγγραφο.

Ads

Πάντως ο ΟΗΕ σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις των απωλειών είναι κατά προσέγγιση και υπολείπονται των πραγματικών.

Επίσης, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε, όταν το καθεστώς που προέκυψε στο Κίεβο μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν τον Φεβρουάριο του 2014, έπαψε να αναγνωρίζει την ρωσική γλώσσα ως επίσημη μαζί με την ουκρανική, γεγονός που έπληξε δεκάδες εκατομμύρια ρωσόφωνων Ουκρανών πολιτών, ενώ, δεν αναγνώρισε το δημοψήφισμα που οργάνωσαν οι ανατολικές περιοχές της χώρας με αίτημα την ομοσπονδιοποίηση του κράτους.