1. Πάνω από 30.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό της 41ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ωστόσο, η πορεία στιγματίστηκε από την επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψαν οι προσαγωγές, η χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης από την πλευρά των αστυνομικών. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, με φοιτητές του ΑΠΘ να μην επιτρέπουν στον πρύτανη του πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου. Στη Λαμία δύο μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» συνελήφθησαν, επειδή κατέβασαν πανό για το Πολυτεχνείο που ήταν τοποθετημένο στα κάγκελα ακριβώς μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη στην πλατεία Πάρκου. Διαβάστε επίσης για τα «αμαρτωλά» ραντεβού της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με χρυσαυγίτες, αλλά και για την ανάρτηση μέσω Facebook μέλους της ΟΝΝΕΔ, στην οποία έγραφε πως «στο Πολυτεχνείο κανείς δεν έχασε τη ζωή του».

Ads

2. Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να βρει λύση στο «γρίφο» των εκλογών, κι ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα. Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν νέα εκλογικά σενάρια, που «δείχνουν» εκλογές ακόμη και τον Ιανουάριο, εφόσον υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο Γκίκας Χαρδούβελης διαψεύδει πληροφορίες που ήθελαν την Τρόικα να στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα για άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων επί του Μνημονίου.

3. Το άρθρο του Πάνου Παναγιώτου, στο οποίο παρουσιάζεται μια εμπεριστατωμένη μελέτη, βάσει της οποίας το ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται πως θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2026.

4. Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν αναφορικά με την απαγωγή της 27χρονης ανηψιάς του προέδρου του «Αστέρα Τρίπολης». Πρώην δημοτικός σύμβουλος του Μενιδίου ο ένας από τους δράστες.

Ads

5. Το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, το οποίο αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Πρώην δήμαρχος του Μαραθώνα αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές βρίσκονται στην «τσιμπίδα» του Σώματος καθώς απέκρυπταν εισοδήματα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

6. Τη μαζική απεργία πείνας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι κρατούμενοι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα. Αφορμή, σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) είναι η εγκληματική αδιαφορία των δεσμοφυλάκων που οδήγησε στο θάνατο έναν μετανάστη.

7. Την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε αφροαμερικανίδα δικηγόρος σε εστιατόριο στο Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ, όταν ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης του καταστήματος της ζήτησε να εγκαταλείψει το τραπέζι της, ώστε να παραχωρηθεί σε μια παρέα τεσσάρων λευκών. Διαβάστε για την ομοιότητα της επίθεσης με την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε η ακτιβίστρια, Ρόζα Παρκς, το 1955.

8. Την παρέμβαση του εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, για την επίθεση που δέχθηκε ο διαιτητής, Χριστόφορος Ζωγράφος στον Κολωνό. Ο εισαγγελέας αναμένεται να κλητεύσει προέδρους και παράγοντες ομάδων για να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση.

9. Την επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορικά με τις απειλές που δέχθηκε, όταν αναφέρθηκε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Στην επιστολή της «φωτογραφίζει» τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως το μέσο των επιθέσεων που δέχθηκε.

Δείτε, ακόμη, το ντοκιμαντέρ για την «ελληνική Νυρεμβέργη», τη δίκη των συνταγματαρχών της Χούντας, και διαβάστε για το ζωηρό ενδιαφέρον των θεατών σε Ελλάδα και Γερμανία για τα ντοκιμαντέρ «Νεοναζί, το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» και «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου.