Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινή γνώμη το περιστατικό εκδίωξης μιας αφροαμερικανής δικηγόρου από εστιατόριο στο Σάφολκ του Λονγκ Άιλαντ, επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει το τραπέζι της και να το παραχωρήσει σε ένα λευκό ζευγάρι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Newsday, η Γκένια Γκράντ, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, ο οποίος αρνήθηκε να της σερβίρει γεύμα, επειδή εκείνη αποφάσισε να παραμείνει στο τραπέζι της.
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης κάλεσε την Αστυνομία, με τους αστυνομικούς να υποχρεώνουν την Γκράντ να εγκαταλείψει αμέσως το χώρο, λέγοντάς της ότι «ο διευθυντής του μαγαζιού δεν σε θέλει εδώ». Η ίδια η δικηγόρος κατήγγειλε το περιστατικό στις αμερικανικές Αρχές και ισχυρίστηκε πως οι αστυνομικοί την έσπρωξαν διά της βίας έξω από τον χώρο του εστιατορίου, απειλώντας την ότι θα τη συλλάμβαναν.
Τι υποστηρίζει η πλευρά του ιδιοκτήτη
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ελληνικής καταγωγής, υποστήριξε ότι η Γκράντ είχε καθίσει μόνη της σε τραπέζι για τέσσερα άτομα και πως όταν της ζητήθηκε να μετακινηθεί σε άλλο τραπέζι, για να καθίσει μια παρέα τεσσάρων ατόμων, εκείνη άρχισε να φωνάζει και να ενοχλεί τους πελάτες και για το λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η Γκράντ κατέθεσε μήνυση εναντίον του Έλληνα εστιάτορα, στην οποία κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» των ατομικών της δικαιωμάτων.
Περιστατικό που θυμίζει άλλες εποχές
Ωστόσο, το περιστατικό με την αφροαμερικανίδα δικηγόρο έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον απόηχο του κύματος ρατσιστικής βίας που σημειώθηκε λίγους μήνες πριν στο Φέργκιουσον του Μισούρι, κατά τη διάρκεια του οποίου ο 18χρονος, Κρις Μπράουν, έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού.
Ωστόσο, ήδη, η υπόθεση της Γκραντ θυμίζει κατά πολύ το περιστατικό με τον προπηλακισμό της Ρόζα Παρκς, της αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας, η οποία το 1955 συνελήφθη από αστυνομικούς στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα.
Η σύλληψη της Παρκς ξεσήκωσε οργή στους κόλπους της αφροαμερικανικής κοινότητας, η οποία, με πρωτοστάτη το δόκτορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οδήγησε στο περίφημο «Μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι», κατά τη διάρκεια του οποίου 40.000 αφροαμερικανοί πήγαν στις δουλειές τους διανύοντας μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια.
Δείτε το βίντεο:
Η Ρόζα Παρκς πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στις 24 Οκτωβρίου 2005, στο Ντιτρόιτ της πολιτείας Μίσιγκαν, έχοντας λάβει όλες τις τιμές ως η πρώτη αφροαμερικανίδα που υπερασπίστηκε τα ατομικά δικαιώματα.
Ρατσισμός και ξενοφοβία: όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…
Το 1993, η έξαρση του ρατσισμού και δη της ξενοφοβίας ενέπνευσε ένα Γερμανό, τον Άλμπερτ Κίτζλερ, να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Schwarzfahrer», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «μαύρος επιβάτης» ή πιο σωστά «λαθρεπιβάτης».
Η ταινία του Κίτζλερ προκάλεσε αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως «γροθιά στο στομάχι» του ρατσισμού, ιδίως σε μια χώρα που έζησε την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία που είχε γεννήσει το χιτλερικό ιδεώδες περί της «Αρίας Φυλής».
Δείτε την ταινία:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >