Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της Αργεντινής μετά την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF. «Σύντομα θα προχωρήσουμε σε κινήσεις σε απάντηση στις κινήσεις της Αργεντινής στην υπόθεση της Repsol», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ.
 

Ads

Ο επίτροπος δεν διευκρίνισε το είδος των μέτρων αυτών, ωστόσο τόνισε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν «με ανησυχία τις τάσεις προστατευτισμού» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 
Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, η ΕΕ ίσως δυσκολευτεί πρακτικά στο να προχωρήσει σε αντιδράσεις σε βάρος της Αργεντινής, καθώς πρόκειται για μία χώρα που είναι αποκλεισμένη από τις ξένες αγορές κεφαλαίου αλλά και έχει αγνοήσει στο παρελθόν πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί σε προηγούμενες εμπορικές διενέξεις.
 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ορισμένα περιθώρια: Ενδεικτικά, η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να περιορίσει τις εισαγωγές βιοντίζελ από την Αργεντινή, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
 
Η Ισπανία αγόρασε τα δύο τρίτα του βιοντίζελ που εξάγει η Αργεντινή μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέτος, σύμφωνα με το σύνδεσμο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα βιοκαύσιμα (Carbio).