Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την κρίση χρέους, καθώς τα σύννεφα πιθανών υποβαθμίσεων πυκνώνουν ακόμη και πάνω από ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία λαμβάνουν μέρος και υπουργοί Οικονομικών χωρών της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, τίθενται επί τάπητος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ, ύψους 200 δισ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Σε σημερινές του δηλώσεις πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αυξηθεί η συνεισφορά των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαιτίας της αντίθεσης του Κογκρέσου.

Το κοινό νόμισμα είναι «μη αναστρέψιμο», υπογράμμισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την υποστήριξη της ΕΚΤ στις αποφάσεις της Συνόδου για το, «απαραίτητο» όπως το χαρακτήρισε, Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
 
Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης στους ευρωβουλευτές τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2012, με πληθωρισμό που θα ξεπεράσει για μερικούς μήνες το 2% πριν αρχίσει να επανέρχεται στα όρια που η Φρανκφούρτη θεωρεί αποδεκτά. «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ισχύ του ευρώ, το κοινό νόμισμα είναι μη αναστρέψιμο», τόνισε o Ντράγκι, σημειώνοντας ωστόσο πως «αρκετοί ξοδεύουν πολύ χρόνο με εικασίες και καταστροφολογικά σενάρια».
 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «αναγκαίο μήνυμα» που δείχνει την τροχιά που θα ακολουθήσει η εξέλιξη της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των Ευρωπαίων πολιτών όσο και των αγορών. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν επέμεινε τη Δευτέρα στον τεχνικό ρόλο στον οποίο θα περιοριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από μέρους της ΕΚΤ.
 
«Θα απογοητεύσω εκείνους που έχουν ελπίδες σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε με την τεχνική μας ειδίκευση να βοηθήσουμε το EFSF να ολοκληρώσει την αποστολή του, αυτό είναι όλο», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. «Το EFSF έχει πόρους που βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι το Ευρωσύστημα (σ.σ. η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης) έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τον μόνιμο μηχανισμό ESM.
 
Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας εκτίμησε επίσης ότι είναι απίθανη μια ενδεχόμενη απώλεια της αξιολόγησης ΑΑΑ της Γερμανίας, ωστόσο έκρινε πως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα γίνονταν «αναγκαστικά μη βιώσιμα» τα επιτόκια για ορισμένες χώρες.
 
Όπως ανέφερε το AFP, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 17:00 την Δευτέρα, προκειμένου «να συζητήσουν τι θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου». Στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Ads

Συνεισφορά

Ειδικότερα, σε σχέση με το ΔΝΤ, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από τις χώρες της ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα, δεδομένου ότι από την ευρωζώνη μόνο το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτός ευρωζώνης η Δανία θα δώσει 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με διευκρίνιση εκπροσώπου του Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο απομονώθηκε εντελώς στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας του εκβιαστικού τρόπου διεκδίκησης ανταλλαγμάτων, προκειμένου να συναινέσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης, με αποτέλεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης να μην έχουν άλλη λύση από την επιλογή της μεθόδου της διακυβερνητικής συμφωνίας.

Αναφορικά με τις άλλες αναδυόμενες χώρες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία κ.λπ.) και την ελπίδα των Ευρωπαίων πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω την ευρωζώνη, μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με την προετοιμασία της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη δημοσιονομική πειθαρχία, κυρίως νομικής υφής, δεδομένου ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα αυτής της συμφωνίας με τη Συνθήκη, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν προσφυγές, κυρίως από τους Βρετανούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι τεχνικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη, ώστε η συμφωνία να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και να επικυρωθεί το Μάρτιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πάντως, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις Βρυξέλλες αλλά και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι η έντονη δραστηριότητα, που έχουν αναπτύξει τις τελευταίες μέρες, οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι ζητούν την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτελούν συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους.

Την Παρασκευή ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε ταυτόχρονα με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανέφικτη» από τεχνικής και πολιτικής άποψης την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των ευρωπαϊκών κρατών.

Από την πλευρά του ο οίκος Moody’s το ίδιο βράδυ υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, το χρέος του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται οριακά ως καλής ποιότητας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυτής, που είχαν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες, θα ξαναπάρουν την ανιούσα, δηλαδή θα φτάσουν εκ νέου στη ζώνη του 6%. Στην ανακοίνωσή του ο οίκος επεσήμανε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού, η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και οι υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τη διάσπαση της Dexia, θέτουν υπό ισχυρή πίεση τα δημοσιονομικά της χώρας.

Λαγκάρντ: Η κρίση χρέους στην ΕΕ απειλεί «όλες τις οικονομίες παγκοσμίως»
 

Στο μεταξύ, στη διάρκεια επίσκεψής της στη Νιγηρία, την πρώτη της στην Αφρική, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί έναν κίνδυνο για «όλες τις οικονομίες του κόσμου».
 
«Αυτό το οποίο συμβαίνει στις προηγμένες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι προφανώς μια πηγή ανησυχίας για όλο τον κόσμο σήμερα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξή της με τον πρόεδρο της γερουσίας της Νιγηρίας Ντέιβιντ Μαρκ. «Λόγω της βαρύτητας της κρίσης και των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι, η κρίση θα έχει συνέπειες σε όλες τις οικονομίες του κόσμου», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ.