Μετά από 17 αγώνες αήττητη η Εθνική μας έχασε με 3-1 από την Ρουμανία στην Αυστρία. Πολλές αλλαγές από τον Σάντος, ντεμπούτο για τρεις.

Ads
Η Ελλάδα δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική στο ματς με την Ρουμανία και ηττήθηκε με 3-1. Οι παίκτες μας έδειξαν ότι αντιμετώπισαν αυτό το φιλικό ως αγγαρεία.
 
Ήταν έξω από τα νερά τους καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα και έδωσαν το δικαίωμα σε μία μέτρια ομάδα να κυριαρχήσει, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Καθοριστικό ρόλο στην ήττα της ομάδας έπαιξαν τα απανωτά αμυντικά λάθη με αποκορύφωμα το τρίτο γκολ της Ρουμανίας.

Σημαντική ημέρα για τρεις νεαρούς παίκτες της Εθνική μας. Ντεμπούτο πραγματοποίησαν οι Στέφανος Καπίνος, Στέλιος Μαλεζάς, Κώστας Γιαννούλης.
 
Ο Καπίνο έγινε ο νεότερος παίκτης που φοράει την φανέλα της Εθνικής. Ο Μαύρος είχε κάνει ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών, σε φιλικό με την Ολλανδία. Ο Καπίνο είναι 17 ετών και σχεδόν οκτώ μηνών!

Οι συνθέσεις:
 
Ελλάδα: Καπίνο, Μανιάτης, Γιαννούλης, Παπασταθόπουλος(46′ Παπαδόπουλος), Μαλεζάς, Τζιόλης(76′ Σαλπιγγίδης), Μάκος(46′ Φωτάκης), Καραγκούνης, Κονέ(64′ Θεοδωρίδης), Χαριστέας(46′ Μήτρογλου), Λυμπερόπουλος(46′ Σαμαράς)
 
Ρουμανία: Μπαλγκραντεάν, Παπ, Γκαμάν(64′ Κιρίκες), Γκοϊάν, Ράντου, Τόρζε, Νεάγκου(85′ Γκριγκόρε), Πιντίλι(46′ Λαζάρ), Τανάζε(67′ Κιπτσίου), Στάνκου(78′ Κότσιτς), Μαζίλο(46′ Νικουλάε)
 
Λίγα πράγματα από το ξεκίνημα
 
Ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε να ξεκινήσει με αλλαγές το φιλικό σε σύγκριση με τον αγώνα του περασμένου Σαββάτου με την Ρωσία. Το ίδιο έκανε και ο προπονητής της Ρουμανίας Πιτούρκα, που επίσης ήθελε να δοκιμάσει νέα σχήματα και πρόσωπα.
 
Ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός προτίμησε να ξεκινήσει με τους Καπίνο κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Μανιάτη, Παπασταθόπουλου, Μαλεζά, Γιαννούλη, δύο αμυντικά χαφ τους Μάκο και Τζιόλη, την τριάδα Κονέ, Καραγκούνη, Χαριστέα και τον Λυμπερόπουλο μοναδικό προωθημένο.
 
Η Ελλάδα δεν κατάφερε από την έναρξη του αγώνα να επιβάλλει το παιχνίδι της. Εμφάνισε στο ξεκίνημα της το χαλαρό πρόσωπο που είχε εμφανίσει και λίγες ημέρες νωρίτερα στον αγώνα με την Ρωσία.
 
Της έλειπε η φαντασία και οι σωστές επιλογές στην επίθεση. Δεν κατάφερε να φανεί απειλητική καθώς δεν μπορούσε να ξεφύγει από το μαρκάρισμα των Ρουμάνων, οι οποίοι έκαναν πολύ καλή δουλειά στον χώρο του κέντρου.
 
Ωστόσο, το φιλικό ήταν ισορροπημένο καθώς ούτε οι Ρουμάνοι είχαν δημιουργήσει ευκαιρίες μέχρι την στιγμή που προηγήθηκαν στο σκορ. Στο 17′, ο Τόρζε, με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Καπίνο.
 
Το γκολ της Ρουμανίας ήταν ότι σημαντικότερο είχε γίνει στον αγώνα χωρίς άλλη ξεχωριστή φάση για τις δύο ομάδες. Ο Πιτούρκα επέλεξε οι παίκτες του να πιέζουν ψηλά ώστε να δυσκολεύουν την κυκλοφορία της μπάλας στην Εθνική μας.
 
Παρά την έλλειψη ευκαιριών η βελτίωση στην απόδοση της Ελλάδας, όσο περνούσε η ώρα, ήταν εμφανής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ισοφάριση του σκορ με απευθείας εκτέλεση του Γιώργου Καραγκούνη στο 33′.
 
Το γκολ ήταν απόρροια της προσπάθειας των διεθνών μας να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να την εκμεταλλευτούν, όπως και συνέβη με το γκολ του άσου του Παναθηναϊκού.
 
Μία από τα ίδια στην επανάληψη
 
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγές για τις δύο ομάδες. Ο Σάντος πραγματοποίησε τέσσερις αλλαγές βάζοντας μέσα τους Παπαδόπουλο, Φωτάκη, Σαμαρά και Μήτρογλου. Δύο αλλαγές έκανε και ο Πιτούρκα που χρησιμοποίησε τον Νικουλάε και τον Λαζάρ του ΠΑΟΚ.
 
Ο Σάντος έδειχνε περισσότερο ανακουφισμένος μετά την ισοφάριση του Καραγκούνη και την προσπάθεια των παικτών να διατηρήσουν στην κατοχή τους την μπάλα.
 
Στο 61′ μετά από αδράνεια των αμυντικών μας η μπάλα έφθασε μέσα στην περιοχή στον Τανάζε μετά από κεφαλιά του Νικουλάε και αδυναμία του Μανιάτη να διώξει την μπάλα, ο οποίος με δυνατό σουτ διπλασίασε τα τέρματα για την Ρουμανία.
 
Για όσο διάστημα η Ελλάδα είχε την κατοχή της μπάλας δεν κατάφερνε να φανεί απειλητική. Η υπεροχή της έφθανε μέχρι την μεγάλη περιοχή. Οι αντίπαλοι μας έδειχναν ότι είχαν περισσότερη διάθεση να τρέξουν. Ήταν εμφανής η αδυναμία μας να βρούμε διαδρόμους προς την εστία του Μπαλγκραντεάν.

Ads

Η ψυχολογία ήταν με το μέρος της Ρουμανίας που αναπτύσσονταν καλύτερα στο γήπεδο εκμεταλλευόμενη μάλιστα τα κενά μας στην άμυνα. Συγκεκριμένα στο 75′ ο Τόρζε από το ύψος του πέναλτι έστειλε με δυνατό σουτ την μπάλα ψηλά άουτ, μετά από ωραία επιθετική προσπάθεια του Νικουλάε.
 
Λίγο αργότερα, νέα ευκαιρία για τους Ρουμάνους με τον Καπίνο να διώχνει το πρώτο σουτ και τον Μαλεζά το “ριμπάουντ” να διώχνει σε κόρνερ. Οι ευκαιρίες διαδέχονταν η μία την άλλη για την Ρουμανία. Οι διεθνείς μας έδειχναν εκτός κλίματος αγώνα και έδειχναν ότι δεν είχαν διάθεση.
 
Από ένα ακόμα λάθος προήρθε και το τρίτο γκολ της Ρουμανίας όταν ο Μαλεζάς δεν γύρισε με το κεφάλι σωστά πίσω στον Καπίνο, την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο Κιπτσίου, που με πλασέ από την μεγάλη περιοχή διεύρυνε το σκορ.
 
Ο Γιώργος Καραγκούνης προσπαθούσε να αφυπνίσει τους διεθνείς μας αλλά πλέον ο χρόνος περνούσε και δύσκολα θα άλλαζε κάτι στην ροή του ματς. Το τελικό αποτέλεσμα προβλημάτισε τον Σάντος παρά τον φιλικό χαρακτήρα του αγώνα.
 

Πηγή: sport 24