«Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε ευάλωτη κατάσταση ζουν σε φρικτές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και χωρίς καμία εγγύηση για την ασφάλειά τους» στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” (MSF). Παράλληλα, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στενού κύκλου του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Ads

Η MSF, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από τις 25 Φεβρουαρίου, άρχισε να παρέχει βασικές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί σε δύο περιοχές και «διαπιστώνει ότι αυτοί χρήζουν άμεσα προστασίας και βοήθειας».

Η MSF διευκρινίζει ότι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε πλοία σε εγκαταλελειμμένη βάση των ενόπλων δυνάμεων στην Τρίπολη και σημειώνει ότι άλλοι 200 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε αγρόκτημα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στη λιβυκή πρωτεύουσα. «Πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες εκεί, είναι δηλαδή από τη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες αφρικανικές χώρες», εξηγεί στην ανακοίνωση της MSF ο Σάιμον Μπάροους, συντονιστής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της οργάνωσης αυτής στην Τρίπολη.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση ζητεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεων (OIM) να εγγυηθούν «την προστασία αυτών των προσφύγων και μεταναστών και να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις ανάγκες τους».

Ads

Στο μεταξύ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στενού κύκλου του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και ότι ελπίζουν πως θα τους οδηγήσει στον πρώην ισχυρό άνδρα της Τρίπολης.

«Ο Νάτζι Αχρίρ συνελήφθη στις 23 Αυγούστου σε σημείο ελέγχου καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Τυνησία, έχοντας μαζί του σχεδόν 29.000 δηνάρια (περίπου 33.000 ευρώ) επάνω του», εξήγησε ο συνταγματάρχης Σάλεμ Χέρφα, στρατιωτικός που προσχώρησε στην εξέγερση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νάτζι Αχρίρ συνελήφθη στη Ζαουίγια, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, καθώς συνοδευόταν από τους δύο γιους του, τον αδελφό του και τον οδηγό του, όπως και έναν σωματοφύλακά του. Αυτός ήταν κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου.

Η Ρώμη αποδέσμευσε 500 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη

Η ιταλική κυβέρνηση αποδέσμευσε 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, δηλαδή περισσότερα από τα 350 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει αρχικά η Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

Και η Δανία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

Σήμερα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην ανακοίνωση μια ημέρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που θα γίνει στο Παρίσι με συμπροεδρεύοντες τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και παρόντα ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναμένεται να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων εκλογών της 15ης Σεπτεμβρίου για να παραστεί στη σύνοδο. Οι πρωθυπουργοί της γειτονικής Νορβηγίας και της Σουηδίας αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν.