Είκοσι δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί δίπλα σε δρόμο κι εξερράγη όταν το όχημα διήλθε πλάι του, στην επαρχία Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των επαρχιακών αρχών.

Ads

Η έκρηξη ενός δεύτερου μηχανισμού, επίσης αυτοσχέδιας νάρκης, στην ίδια περιοχή, σκότωσε παράλληλα έναν επιβαίνοντα σε φορτηγό και τραυμάτισε επτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Μοχεϊντίν Νουρί.

Αρχικά ο Νουρί είχε κάνει λόγο για 14 νεκρούς και 11 τραυματίες. Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε καθώς έγινε γνωστό ότι και οι 22 επιβαίνοντες στο μικρό λεωφορείο είναι όλοι νεκροί, είπε. Ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Ομπ, όταν βόμβα εξερράγη καθώς περνούσε φορτηγό σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας επτά. Ο Νουρί επέρριψε την ευθύνη στους μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι από την πλευρά τους διέψευσαν κάθε ανάμιξή τους στις επιθέσεις, όπως συνηθίζουν σε περιπτώσεις ενεργειών που πλήττουν αποκλειστικά αμάχους. Πάντως οι επιθέσεις με χρήση βομβών που τοποθετούν σε δρόμους είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.

Ads

Στο μεταξύ στην Γκαρντέζ στην ανατολική επαρχία Πάκτια καμικάζι βομβιστής ανατινάχθηκε στην είσοδο μιας βάσης του NATO, σκοτώνοντας δύο Αφγανούς φρουρούς, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), υπό το NATO.

Την ευθύνη για την επίθεση σε αυτή την περίπτωση διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν που ανέφεραν ότι ο 70χρονος βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 27 άτομα και τραυμάτισε 34, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.