Την εκτίμηση ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο εκφράζει σημερινή ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Ads

Δημοσιεύτηκε στο Βήμα, 26 Ιουλίου 2011

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους. Πέραν των διακηρύξεων «τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια».

Το Reuters σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και συνεπώς οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη εναποτίθενται εν πολλοίς στα κοινοτικά κονδύλια. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε σημειολογικό επίπεδο, επισημαίνει το άρθρο, καθώς η αρχική διατύπωση περί «Σχεδίου Μάρσαλ» εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.

Ads

Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων που περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισ. ευρώ. Τα «νεκρά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες» και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας.

Ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν διαχρονικά χαρακτηριστική ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακών έργων ενώ ακόμα και τα προκηρυχθέντα έργα «κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας». Επίσης σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες. Το άρθρο του Reuters καταλήγει ότι «τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η «ομάδα κρούσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα».