«Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου πως οι ηγέτες της Ευρώπης «έβαλαν πάτο» στο βαρέλι του δημοσίου χρέους. Ο ελληνικός λαός θα πληρώνει «χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια», σχολίασε το ΚΚΕ, ενώ το Λα.Ο.Σ. πως «κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει» τα αποτελέσματα της Συνόδου. Παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας και τώρα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στη 13:30 το μεσημέρι.

«Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά καταφέραμε ισχυρές συνθήκες ασφάλειας», σημείωσε και πρόσθεσε: «καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο. Έδωσα τον αγώνα με αυταπάρνηση, με κριτική δυσανάλογη για τη δική μου ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες”, ότι η χώρα δημιούργησε για πρώτη φορά ισχυρές συνθήκες ασφαλείας για το μέλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι περίσσεψε η υποκρισία και η αφοριστική κριτική, η απαξίωση των προσπαθειών του λαού, ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Ads

Ακόμη, άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας καθώς έμεινε στην εξέδρα, ενώ η κυβέρνηση ήταν στον στίβο της μάχης.

«Ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας, ήταν μέρες αγωνίας, αλλά έφθασε η στιγμή που αρχίζει η δουλειά που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κ. Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, και συμπλήρωσε ότι όλοι τώρα «πρέπει να βάλουν πλάτη για την προσπάθεια και για την ανακούφιση του λαού».

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε «και όχι ανάπαυση στις δάφνες, άλλωστε οι δάφνες μαραίνονται γρήγορα».

«Ιστορική και πρωτοφανή στη γενναιότητα της και στο εύρος της για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό χρέος.

Για απόφαση η οποία δικαιώνει την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι ότι «χθες συμφωνήθηκαν όλα όσα για τα οποία έχουμε παλέψει ένα χρόνο τώρα». Ο ίδιος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σημείωσε ότι πλέον «θωρακίστηκε η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολο της».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ομολογία αποτυχίας του Μνηνονίου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμάρας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σε δηλώσεις του από τα γραφεία της του κόμματος. Η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό, προέβλεψε, ενώ χαρακτήρισε «ρετσινιά» για την Ελλάδα τον υποβιβασμό από τους οίκους αξιολόγησης σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου έχει μεγάλες ασάφειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και ότι προσφέρει μόνο μικρή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω.

«Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια» σχολίασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, τόνισε: «Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει, όπως και δεν μπορεί να μουτζώσει τα αποτελέσματα της Συνόδου. Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».

«Οι αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αποτελούν παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την Ε.Ε. και την Ελληνική κυβέρνηση. Η ανάγκη για μια ριζική στροφή και για εξεύρεση δομικής ευρωπαϊκής λύσης στην ευρωπαϊκή συστημική κρίση, διαψεύστηκε για μία ακόμη φορά, αφού η ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού. Πριν από ένα χρόνο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έκαναν επιλογές που επέτειναν και βάθυναν την κρίση. Ένα χρόνο μετά, παρά το πανικό τους, συνεχίζουν στην ίδια λογική», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημείωσαν πως «είναι παρήγορο ότι έγιναν βήματα, αλλά για μια ακόμη φορά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται αργά, αποσπασματικά και πίσω από τις απαιτήσεις. Η ευρωζώνη παραμένει στο έλεος των χρηματαγορών θεσμικά και οικονομικά αθωράκιστη. Η αναφορά σε ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ δεν αρκεί αν δεν είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιο, με επαρκείς πόρους. Η επιμήκυνση και τα λογικά επιτόκια δεν αναιρούν ότι η Ελλάδα παραμένει στην τεχνητή αναπνοή και ότι οι υπόλοιπες δεσμεύσεις ξεπερνούν ήδη τις αντοχές της».

Επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως αποδεικνύεται ότι «λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα».

«Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την απόφαση της Ευρώπης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «δημιουργείται ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία».