Το συριακό καθεστώς πραγματοποιεί διήμερο εθνικό διάλογο με κύριο θέμα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την εξέταση νομοσχεδίου για τον πολυκομματισμό, χωρίς όμως τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, η οποία αποφάσισε να απέχει εξαιτίας των βιαιοπραγιών στη χώρα.

Ads

Στη διήμερη συνάντηση θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων αντιπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1963 και ανεξάρτητες προσωπικότητες, όπως ο βουλευτής Μοχάμεντ Χαμπάς.

Η αντιπολίτευση θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της «την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τις πόλεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των ειρηνικών διαδηλωτών, τη διενέργεια έρευνας για τα εγκλήματα σε βάρος των διαδηλωτών καθώς επίσης τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Φορντ και τον γάλλο Ερίκ Σεβαλιέ για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψή τους, χωρίς αδειοδότηση, στην πόλη Χάμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana.

Ads

«Το υπουργείο κάλεσε τον αμερικανό και τον γάλλο πρεσβευτή στη Δαμασκό για να τους ενημερώσει ότι καταδικάζει έντονα την επίσκεψή τους, χωρίς προηγούμενη άδεια, στην πόλη Χάμα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των εσωτερικών υποθέσεων της Συρίας», σημειώνεται στη δήλωση.

«Η επίσκεψή τους αποδεικνύει ότι υπάρχει υποστήριξη και ενθάρρυνση από το εξωτερικό στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας, την ίδια ώρα που αρχίζει ο εθνικός διάλογος για το μέλλον της Συρίας», επισημαίνει το πρακτορείο.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι είχαν προηγουμένως ενημερώσει, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε πως ο πρεσβευτής της Ερίκ Σεβαλιέ μετέβη στη Χάμα για να εκφράσει «την δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στα θύματα του άμαχου πληθυσμού». Σύμφωνα με ακτιβιστές η παρουσία των δύο πρεσβευτών απέτρεψε την σφαγή που απειλούσε την πόλη.