Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες δυνάμεις διεξάγουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν σχετικά με μία πιθανή διευθέτηση στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά.

Ads

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται με τους Ταλιμπάν. Οι ξένοι στρατιωτικοί και ιδιαίτερα οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν με αυτές τις διαπραγματεύσεις», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στην αφγανική πρωτεύουσα, παρέχοντας έτσι την πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη πως η Ουάσινγκτον έχει ανοίξει διαύλους με τους ισλαμιστές.

Ανέφερε πως η προσέγγισση μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ατζέντα αλλά «έχουν εδραιωθεί επαφές».

Η αναφορά σε «ειρηνευτικές συνομιλίες»προκαλεί, ωστόσο, ανησυχίες σε μερίδα Αφγανών, που φοβούνται πως η προσέγγιση με την Καμπούλ μπορεί να ακυρώσει την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί από την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν μετά την εισβολή του 2001.

Ads

Οι διπλωματικοί κύκλοι έχουν παραδεχθεί πως τους τελευταίους μήνες γίνονται συνομιλίες, σε προκαταρκτικό μόνο επίπεδο, με τους Ταλιμπάν, αλλά επισήμως οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει επαφές με τους ισλαμιστές αντάρτες.