Είναι γνωστές οι δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου, κατά των Ελλήνων, των Πορτογάλων και των Ισπανών σχετικά με τους χρόνους εργασίας τους σε σχέση με εκείνους των Γερμανών. Η Μέρκελ μάλιστα έκανε λόγο για “κλαμπ Μεντιτερανέ”, τα μέλη του οποίου βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη και κάνουν πολυήμερες διακοπές, όταν άλλοι κάνουν ελάχιστες. Τη Μέρκελ ήλθε να αντικρούσει όχι κάποιος Έλληνες ή Ισπανός ή Πορτογάλος, αλλά ένας Γάλλος οικονομολόγος.

Ads

Ο Πατρίκ Αρτίς, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Natixis, έδωσε τη δική του απάντηση, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε η Μέρκελ για τους Νοτιοευρωπαίους: οι Γερμανοί λοιπόν εργάζονται πολύ λιγότερο και όχι με εντατικούς ρυθμούς.

Ο Αρτίς υπογραμμίζει ότι πριν αναδείξει κανείς τη διάρκεια του χρόνου εργασίας, ως παράγοντα που επιτείνει τις δυσκολίες των χωρών αυτών, πρέπει να ξαναδεί τα νούμερα. Και τα νούμερα δεν συμφωνούν με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Έτσι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η ετήσια διάρκεια εργασίας το 2009 ήταν σαφώς μικρότερη στη Γερμανία (1.390 ώρες κατά μέσο όρο) από ό,τι στην Ισπανία (1.654 ώρες), στην Πορτογαλία (1.719) ενώ πρωταθλήτρια είναι η χώρα μας, με… 2.119 ώρες.

Ο Γάλλος οικονομολόγος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι “αν η νόμιμη ηλικία σύνταξης στη Γερμανία είναι σήμερα 65 και στο μέλλον 67 χρόνια, η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης “είναι η ίδια” για τους Γερμανούς μισθωτούς (δηλ. 62,2 χρόνια), για τους Ισπανούς 62,3, για τους Πορτογάλους 62,6 ή για τους Έλληνες 61,5. Γάλλοι και Ιταλοί με 60 και 60,1 χρόνια βρίσκονται χαμηλά στη λίστα…

Ads

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα. Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερμανία βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης του Νότου… Σε ό,τι αφορά την ωριαία παραγωγικότητα, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο, αλλά δεν υπερβαίνει τη… δική μας…

Και πώς εξηγεί ο Αρτίς
την ισχύ της γερμανικής οικονομίας, της Νο 1 οικονομίας της Ευρωζώνης και Νο 2 παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα στις εξαγωγές; Καταρχήν στις δυνατότητες νεωτερισμών: το Βερολίνο αφιερώνει το 2,82% του ΑΕΠ σε δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη, όταν η Μαδρίτη ή η Λισσαβώνα δίνουν μόλις το 1.38%.

Η Γερμανία δε καταθέτει 77 φορές περισσότερες ευρεσιτεχνίες από ό,τι η χώρα μας. Επίσης άλλοι παράγοντες, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το υψηλό ποσοστό καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η καλή κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Άρα; “Η Μέρκελ δεν επικεντρώνει στα πραγματικά προβλήματα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης”…

Της Ε. Τσερεζόλε από την Αυγή της 5/6/20114