Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης στη διαχείριση κρίσεων χρέους.

Ads

«Ως μακροπρόθεσμο όραμα» είναι μετά βεβαιότητας αξιόλογο, αλλά προς το παρόν είναι αδιανόητη μια τέτοια αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Υπενθύμισε σχετικά ότι ακόμη και η απλή αλλαγή που απαιτείται για τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ ESM πέρασε το 2010 με πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ πρότεινε θεσμικές τομές για τη στήριξη του ευρώ. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με δικαίωμα παρέμβασης και άσκησης veto στη δημοσιονομική πολιτική χωρών-μελών.

Ο κ. Τρισέ μίλησε για μία κλιμακωτή διαδικασία παρέμβασης για χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους και δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να στηρίζονται με πιστώσεις και από κοινού επεξεργασμένα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Εάν αυτό δεν αρκεί, θα περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα λήψης αποφάσεων από το εν λόγω κράτος με δικαίωμα παρέμβασης της ΕΕ και άσκησης veto σε αποφάσεις δημοσιονομικού και οικονομικού περιεχομένου που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ads

Κατά τον κ. Τρισέ, ο έλεγχος και οι παρεμβάσεις αυτές στην εθνική κυριαρχία κράτους-μέλους θα ασκείται από ένα «Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών».