Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ- Άσαντ σκότωσαν τουλάχιστον 27 πολίτες κατά τη διάρκεια της τριήμερης επιχείρησης καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών στην πόλη Τελ Καλάχ, σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ραζάν Ζαϊτούνα, την Τρίτη. Σε μεταρρυθμίσεις καλούν πάλι τη Συρία η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ

Ads

«Υπάρχουν 27 θύματα των οποίων η ταυτότητα έχει επιβεβαιωθεί. Ένας άγνωστος αριθμός σωμάτων μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Τελ Καλάχ και οι σοροί δεν έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα στις οικογένειές τους», ανέφερε ο Ζαϊτούνα στο πρακτορείο Reuters.

Η πόλη Τελ Καλάχ απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Ε.Ε. – ΗΠΑ ζητούν μεταρρυθμίσεις

ΗΠΑ και Ε.Ε προειδοποίησαν πως θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Συρία όσον αφορά τη βίαιη αντίδρασή της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.”Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα τις προσεχείς μέρες” δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μετά τις συνομιλίες που είχε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ads

Η τελευταία επίσης δήλωσε πως “θα υπάρξουν μία σειρά κινήσεις τις επόμενες ώρες και μέρες που θα δείτε. Εάν η συριακή κυβέρνηση θέλει πραγματικά, όπως ισχυρίζεται, να δει κάποιο είδος αλλαγής, αυτή πρέπει να γίνει τώρα”.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν ήδη επιβάλλει κυρώσεις σε ορισμένα μέλη της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ. Στο μεταξύ η Δαμασκός αρνείται τις αναφορές που γίνονται για ανακάλυψη μαζικού τάφου νότια της πόλης Deraa.

Σε μία ξεχωριστή εξέλιξη, οι ακτιβιστές του διαδικτύου στην Συρία που επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν έκκληση για μία πανεθνική απεργία σήμερα, μολονότι δεν είναι καθαρό πόση υποστήριξη μπορεί να βρει μία οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Ελεύθερη η δημοσιογράφος του Al Jazeera

Η Ντόροθι Πάρβαζ, η δημοσιογράφος του Al Jazeera η οποία είχε συλληφθεί στη Συρία στις 29 Απριλίου απελευθερώθηκε, είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται στο Κατάρ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εργοδότες της. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί που κρατείτο η δημοσιογράφος έως και την απελευθέρωσή της.