Έως δυόμιση έτη φτάνει ο χρόνος άμεσης άμεσης παράδοσης του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές του, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι, «η παρούσα αναταραχή στη Λιβύη θα επεκταθεί και σε άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, στη Μέση Ανατολή».

Ads

Στη Νέα Υόρκη το βαρέλι 159 λίτρων αργού πετρελαίου, με άμεση παράδοση, διαπραγματεύεται 105,55 δολάρια, ενώ οι δείκτες των βασικών δεικτών τόσο στην Wall Street, όσο και στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά.

Παράλληλα, το ευρώ σημειώνει πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ύστερα από τη διαμόρφωση τελευταία της διμερούς ισοτιμίας στο καλύτερο για το ευρώ επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι «μπορεί να αντληθεί ποσότητα από τα αμερικανικά “στρατηγικά” πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια να μην διαμορφώνεται στο άμεσο μέλλον έντονα ανοδική». «Ολες οι επιλογές είναι υπό εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης από τα ‘στρατηγικά’ μας αποθέματα. Αυτό γίνεται, επειδή βρισκόμαστε μέσα σε οικονομική κρίση με δυσχέρειες γιά την οικονομία μας, αλλά και είμαστε ευάλωτοι», τόνισε χθες Κυριακή ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου, Ουϊλιαμ Ντάλεϊ.

Ads

Πολιτικής πηγές από την Ουάσινγκτον μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τόνισαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του ’12 στοχεύει στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας , όσο γίνεται περισσότερο, μετά τη βαθειά ύφεση που γνώρισε.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή της Λιβύης, λόγω των εξελίξεων στη χώρα, έχει καθηλωθεί περίπου στο 40% των ημερήσιων δυνατοτήτων της. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανωμαλία εφοδιασμού μπορεί σύντομα να αφορά κι άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στη Μέση Ανατολή.