Ο πρόεδρος του ΒDI, Χανς-Πετερ Κάιτελ

Ads

Συντηρείται για ακόμα μια μέρα η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις των σεναρίων από της κυβερνήσεις της Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και αυτήν της Κομισιόν. Στο «χορό» μπαίνουν σήμερα οι Γερμανοί βιομήχανοι, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από την μερική και προσεκτική αναδιάρθρωση.

Μετά τις αναφορές του γερμανικού οικονομικού Τύπου αλλά και της Goldman Sachs περί μελλοντικής αναδιάρθρωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανιών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ ζητά να διαμορφωθεί άμεσα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους», εκτιμά ο κ. Κάιτελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt (21.01.11). Ο κ. Κάιτελ διαπιστώνει ότι ήδη σήμερα το βάρος του χρέους είναι δυσβάσταχτο και θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», λέει ο κ. Κάιτελ.

Ads

Ο πρόεδρος του BDI καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να αποσαφηνίσουν άμεσα το τοπίο. «Είναι αντιπαραγωγικό, να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι 2013 για να γίνεται μετά τομή στα χρέη», λέει ο κ. Κάιτελ παραπέμποντας στο μόνιμο μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013. Υποστηρίζει δε ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».

Και ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Ζιν δήλωσε την Πέμπτη απερίφραστα στο Reuters: «H Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες σε αναδιάρθρωσή του». «Όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσει αυτό, τόσο το καλύτερο για τα εμπλεκόμενα μέρη» συμπλήρωσε ο Χ.Ζιν, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες την αναδιάρθρωση του χρέους της, κατά την οποία οι τράπεζες παραιτούνται μέρους των απαιτήσεων τους.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών IWH εκτιμά ότι προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα ήταν καλή ιδέα να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παίρνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης. Όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ulrich Blum, «αν η χώρα δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, τότε οι ομολογιούχοι θα βρεθούν με ζημιές». «Και εάν ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει τότε θα πρέπει να βρεθεί ένα τίμημα και για τον Έλληνα φορολογούμενο.» «Όλα τα δάνεια προς τη χώρα πρέπει να διασφαλιστούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δώσει τα χρήματα και να διασφαλιστεί το χρέος έναντι της περιουσίας της χώρας. Αυτό ακριβώς κάναμε στη Γερμανία το 1923» καταλήγει.

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης διέψευσαν και πάλι το Βερολίνο και η Κομισιόν, ωστόσο το θέμα διατήρησαν στην πρώτη γραμμή τόσο οι πληροφορίες που διαρρέουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και οι νέες δηλώσεις υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων που αμφισβητούν ευθέως τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.

Το σενάριο της ελεγχόμενης και συναινετικής αναδιάρθρωσης επανέφερε αρχικά η εφημερίδα Die Zeit και επανέλαβε χθες η γερμανική έκδοση των «Financial Times», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.

Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ έκανε λόγο για ανοησίες και είπε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο κ. Αλταφάζ, προσθέτοντας: «Συμμερίζομαι με σθένος τη γερμανική διάψευση». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση της να αποπληρώσει κανονικά το χρέος της μετά το 2013 και τόνισε: «Το πρόγραμμα που έχει διαπραγματευθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ με τις ελληνικές Αρχές και ευελπίστως η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δρομολογηθεί καθιστούν κάτι τέτοιο (την αποπληρωμή του χρέους) όντως πιθανό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της: «Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτόν τον κίνδυνο», είπε, επισημαίνοντας: «Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αυξηθεί εκ νέου».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο σύμβουλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ είναι αντίθετο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης: