Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αλβανία λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ads

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές στο βορρά (της Αλβανίας) που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών», δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 7.500 σπίτια έχουν πλήρως καταστραφεί κι άλλα 2.600 έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές.

Η πόλη Σκόδρα, η οποία επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι βασικές είσοδοι εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένες. Μάλιστα, σε αρκετά τμήματα της πόλης το νερό έφτανε χθες τα δύο μέτρα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση.

Περίπου 1.400 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις βόρειες περιοχές της Αλβανίας, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πλημμυρισμένες εστίες τους και να τούς εξασφαλίσουν τροφή.

Ads

Το Σάββατο, οι αλβανικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ενώ ήδη Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποστείλει βοήθεια. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντομοντ Χατζηνάστο, κάλεσε χθες σε συνάντηση τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθειά τους.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, η κατάσταση παρέμενε σοβαρή την Κυριακή, στην περιοχή της λίμνης Σκάνταρ, στα σύνορα με την Αλβανία και γύρω από την πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα.