Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την οικονομική κρίση πρέπει να τοποθετείται στα τέλη του 2012, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα». Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση του καμποτάζ ως τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως μόνον όταν ανακτηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας θα μπορέσει να επανεξετασθεί η επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο, ενώ για το 2011 και το 2012 τόνισε πως δεν προβλέπει νέα μείωση, αλλά πάγωμα των συντάξεων.

Αναφερόμενος στην συνολική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, o Δανός οικονομολόγος επεσήμανε πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης, συμπλήρωσε δε με νόημα πως ήδη όσοι διαθέτουν μεγάλες βίλες, πισίνες και διασυνδέσεις είναι ήδη γνωστοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορείς να εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής και να ρίχνεις όλο το βάρος στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ο κ. Τόμσεν σημειώνει ότι «Μόλις ανοίξαμε τη συζήτηση αυτή με την κυβέρνηση και είναι πολύ νωρίς για να σας μιλήσω με λεπτομέρειες. Θα ασχοληθούν επί του θέματος οι ειδικοί του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν με ξαναρωτήσετε σε τρεις μήνες, θα έχω περισσότερα να σας πω, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε λεπτομέρειες».

Ads

Σε ερώτηση για το ποιά θεωρεί σημαντικότερη από τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κος Τόμσεν απαντά: «Υπάρχουν πολλές. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σε τομείς όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απορρύθμιση σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στο καθεστώς που διέπει τα κρουαζιερόπλοια (σ.σ.: καμποτάζ) και σχετίζεται με τη δυναμική του τουρισμού. Πρέπει να ξεκλειδώσετε τις δυνατότητες του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το συγκριτικό σας πλεονέκτημα. Δίχως αμφιβολία, θα υπάρξουν κατεστημένα συμφέροντα που θα αντιδράσουν, αλλά χρειάζεται να σκεφθείτε έξυπνα για να επιλέξετε τις κατάλληλες μάχες. Να επικεντρωθείτε δηλαδή σε τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν άμεσα οφέλη για την οικονομία».

Για το θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σημειώνει πως «Εφαρμόζουμε ήδη μια πολιτική που στηρίζεται στον κανόνα των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνεται στο Δημόσιο. Στοχεύει στη μείωση του υπεράριθμου, κατά γενική ομολογία, προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αλλά μέσω της φυσιολογικής πορείας των συνταξιοδοτήσεων. Είναι αναγκαίο η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ να γίνει με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και ισορροπημένο».

Ο κος Τόμσεν χαρακτηρίζει τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντινου «άψογη» και συμπληρώνει: «Η γνώμη μου για τον ίδιο είναι πολύ θετική και η πρόοδος της Ελλάδας για την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος είναι εντυπωσιακή».

Ερωτώμενος για το αν τον απασχολεί η άποψη της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. τόμσεν σημειώνει: «Ασφαλώς και με απασχολεί, παρ΄ ότι το θέμα δεν είναι τι πιστεύουν οι πολίτες για εμένα προσωπικά. Το αίσθημα που εισπράττω από τη συνομιλία μου με πολίτες στον δρόμο είναι ότι καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Συναντώ συνεχώς ανθρώπους που μου λένε ότι θέλουν μια οικονομία που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τα παιδιά τους. Πρόσφατα κάποιος μου είπε: τα παιδί μου έχει κάνει πολύ καλές σπουδές αλλά δουλεύει ταμίας σε σουπερμάρκετ. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν αλλά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο».

Τέλος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε γνωστό πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα, αφού «διατηρούμε γραφείο σε κάθε χώρα όπου υπάρχει πρόγραμμα του ΔΝΤ». «Ο ρόλος του θα είναι να συλλέγει δεδομένα, να τα αναλύει και να τα συζητεί με την κυβέρνηση. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής θα γίνονται από τις αποστολές όπως αυτή της οποίας ηγούμαι» είπε ο κ. Τόμσεν.

Διαβάστε σχετικά: