«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα. Ακόμα, προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές από το φθινόπωρο, μεταξύ άλλων και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, ενώ όσον αφορά στις τράπεζες ανακοίνωσε νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σχετικά με το δάνειο από την τρόικα, είπε ότι θα πάρουμε και την τρίτη δόση, θα πάρουμε όλες τις δόσεις, και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Επεσήμανε πως η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010, και πως η όποια αναθεώρηση θα γίνει το 2011.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία. «Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

Ads

Αναφέρθηκε στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα και είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο υπουργός επανέλαβε πως δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης μονάδων της επιχείρησης. Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επανέλαβε σήμερα και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο β’ εξάμηνο του έτους τα έσοδα θα εξελιχτούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι». Επίσης, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως υπάρχει απόκλιση κατά 350 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές είπε χαρακτηριστικά: «Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» και πρόσθεσε πως «θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος». Είπε ακόμα ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους: Τη νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον νέο προϋπολογισμό, τον έλεγχο των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), την αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι στις στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β΄δόσης του δανείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011..

Νέες εγγυήσεις 25 δισ.ευρώ στις τράπεζες

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στους στόχους είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα, η ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα από την Τ.τ.Ε συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού τομέα, η κατάθεση σχεδίου αναδιάρθρωσης της Αγροτικής ύστερα και από τα stress tests, και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ. Ακόμα είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα 25 δισ, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για επέκταση των εγγυήσεων. Δηλαδή, το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προστεθεί στο προηγούμενο πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να δοθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνολικά οι εγγυήσεις θα φτάσουν στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δις. αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη Βουλή κατατίθεται και σχετική τροπολογία για την επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος του ν. 3723/2008.

Σε ερώτηση σχετικά με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή της να πουλήσει την Αγροτική Τράπεζα. Ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές στον τραπεζικό τομέα και μετά θα γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις. Αναφερόμενος στα stress tests διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε «ανοικτός» σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ΤΤ και την ΑΤΕ. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, «οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Τρόικα: Εντυπωσιακή πρόοδος όμως υπάρχουν κίνδυνοι

«Το τριετές οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιείται δυναμικά, όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης κατά τον Ιούνιο 2010 έχουν ικανοποιηθεί, καθοδηγούμενα από την αποτελεσματική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε προηγμένη στάδιο. Εν τούτοις, παραμένουν σημαντικές δυσκολίες και κίνδυνοι», ανέφεραν κατά τη σημερινή τους Συνέντευξη Τύπου τα μέλη των ελεγκτών της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση της τρόικας