Σφοδρή επίθεση επιφύλαξαν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης μετά τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την τρόικα. Το «δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα» φαίνεται πως δεν έπεισε την αντιπολίτευση…

«Η αξιολόγηση της Τρόικας δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες. Αντιθέτως οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, ο πληθωρισμός, όπως η ίδια η Τρόικα αναφέρει, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δήλωσαν εκ μέρους της ΝΔ, ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας και η Γραμματέας της Ομάδας Παρακολούθησης του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κα Ελένη Ρωμαΐδου.

Ads

Όπως ανέφεραν, τα έσοδα παρά τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση ενώ την ίδια ώρα οι σπατάλες στην τοπική αυτοδιοίκηση τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν περιορίζεται. Επισημαίνουν ότι η ύφεση βαθαίνει, καθώς διατηρούνται οι εκτιμήσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει θρασύτατο ψέμα τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει νέα αντιλαϊκά μέτρα αφού «δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαπολύει νέα πυρά κατά του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ειδικά τη στιγμή που ανακοινώνει προκλητικότατα την στήριξη των τραπεζών με νέο πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα δε με το ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε επί ματαίω να «ανασκευάσει την πικρότατη γεύση που άφησαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δηλώσεις της τρόικας περιλάμβαναν σκληρές παρατηρήσεις, απειλητικές προειδοποιήσεις και «εύγε» για τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα, όπως το ασφαλιστικό.

Ads

«Προξενεί εντύπωση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί “σπουδαία” τα αυτονόητα που είπε η Τρόϊκα, δηλαδή οικονομία σε όλους τους τομείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Κοινώς, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ελέγχονται για το ό,τι έπρεπε να έρθει η τρόϊκα για να νοικοκυρευτεί ο τόπος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης.

«Οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά τις ίδιες δεσμεύσεις για τα δημόσια έσοδα που εξαγγέλλονται συνεχώς από την αρχή της χρονιάς, χωρίς όμως να τηρούνται», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά, προσθέτοντας ότι δύο είναι οι επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: « Πρώτη, η συστηματική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας της εισφοροδιαφυγής, ώστε έτσι να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου και όχι με νέους έμμεσους φόρους, που τροφοδοτούν περαιτέρω τις αδικίες του φορολογικού συστήματος. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η δραστική μείωση του πληθωρισμού, που υπερτριπλασιάστηκε».