Ότι θα φέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στο ευρωκοινοβούλιο από τον Σεπτέμβιο δεσμεύτηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος. Συγκεκριμένα, όπως είπε ολόκληρη η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρόκειται να θέσει το ζήτημα μετά το καλοκαίρι. 

Ads

«Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της “όλης Αριστεράς” που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δήλωσε στην Deutsche Welle σημειώνοντας ότι με την ανακίνηση του ζητήματος από την ευρωομάδα στο σύνολό της το θέμα δεν περιορίζεται σε στενό «ελληνικό» πολιτικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, η επίσημη γερμανική πλευρά δια στόματος υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτείνει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν». Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Στον γερμανικό Τύπο έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ανάμεσα σε άλλα δυο επιχειρήματα: πρώτον, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αναμόχλευση του παρελθόντος επί 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. Και δεύτερον, ότι το 1990, πριν από την επανένωση της Γερμανίας υπεγράφη η συνθήκη «2+4» από τα δύο γερμανικά κράτη και τις τέσσερεις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Μ.Βρετανία, Γαλλία) οι οποίες εκπροσωπούσαν και όλες τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις και με αυτή τη συνθήκη παρήλθαν οι όποιες αξιώσεις αποζημιώσεων.

Ads