Ουδέτερες έννοιες, όπως κι ουδέτερες επιλογές ζωής δεν υπάρχουν. Η συνειδητοποίηση πως για να είμαστε ανθρώπινοι δεν μπορούμε να είμαστε ανθρωποκεντρικοί είναι βαθιά πολιτική, και ταυτόχρονα πολιτική με έναν βαθύτερο τρόπο από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες.

Ads

Η ανερχόμενη αυτή συνείδηση, που δεν ακυρώνει αλλά βαθαίνει τα ιδεολογικά προτάγματα της ανεκτικότητας απέναντι στο «άλλο», όπως και της άρσης εκμετάλλευσής του/της, της αλληλεγγύης και της δημιουργικής προσφοράς, που εφαρμόστηκαν αρκετά «θεωρητικά» από σημαντικότατες ιδεολογίες που όμως αποδεικνύονταν ιδεολογήματα αφού ακυρώνονταν στην πράξη, έρχεται να παρέμβει όλο και πιο εμφατικά, στην πολιτική σκηνή του πλανήτη.

Ήδη, τον Απρίλιο του 2012, σε μια καμπάνια που διήρκεσε μάλιστα μόλις 8 ώρες (!!) για την δίκαιη μεταχείριση των Ζώων, μαζεύτηκε από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εξαιρετικά εντυπωσιακό νούμερο του ενός εκατομμυρίου 84 χιλιάδων 574 υπογραφών. Η καμπάνια η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες δράσεις του είδους αφού ενέπλεξε μια ευρεία γκάμα φορέων, ομάδων κι ατόμων (παρόλο που η ανάλυση της στρατηγικής της είναι άλλο ζήτημα) ζήτησε από την ολοένα και πιο γραφειοκρατική και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που θεωρεί τις ζωές (ανθρώπων και ζώων) ως υποδεέστερες των κερδών, να ακούσει την φωνή των πολιτών. Η φωνή αυτή στην πραγματικότητα, δεν αφορούσε άλλωστε μονάχα το επίπεδο ζωής των ζώων (του εμβληματικότερου παραδείγματος των no vox, των χωρίς φωνή πλασμάτων), αλλά και των ανθρώπων, όπως και των μικρών και μεγάλων κοινωνιών.

Το να νοιάζομαι για τους τετράποδους συγκατοίκους μου σημαίνει «αναγκαστικά» (όπως και το ανάστροφο) ότι νοιάζομαι και για τους ανθρώπους (τους δίποδους) αφού αφορά την δημιουργία μιας άλλης, βαθύτερης συνείδησης που θα νοιάζεται σιγά σιγά για πλάσματα που δεν μπορούν (άμεσα…) να ανταποδώσουν, άρα για όλους τους «δίχως φωνή», ως αυταξία αλλά κι ως ανάχωμα και στην στέρηση και της φωνής της δικής μας. Αλλά θα νοιάζεται ακόμα και για την δημιουργία μιας ουσιαστικά παρούσας υγιεινής, τόσο σε σχέση με το άμεσο περιβάλλον της γειτονιάς μου (καθαριότητα ανθρώπινων σκουπιδιών και απορριμμάτων των ζώων, πολίτες άμεσα εμπλεκόμενοι/ες με τα κοινά στην μικροκλίμακα, την κλίμακα δηλαδή που όχι αποκλειστικά μα κατεξοχήν εγγυάται πως δεν θα πισωγυρίσουμε στην εθνική ή πλανητική «θάλασσα»-πολίτες που υπόψην δεν θα μπορούσαν εύκολα να κινητοποιηθούν από απόμακρους στόχους αλλά από πλάσματα που αγαπούν- στειρώσεις ώστε να υπάρχει ένας πληθυσμός που να μπορεί να ευημερεί, μια άλλη προσφερόμενη με παραδείγματα παιδεία κλπ).

Ads

Συνείδηση εμπλεκόμενη εξίσου όμως και σε σχέση με την τροφή που καταναλώνω (βλ. Ευρωπαϊκή Διακήρυξη 2011/49)εγώ και οι άνθρωποι/τα πλάσματα που αγαπώ. Άρα ενδιαφέρον για τα προϊόντα των πολυεθνικών που θα οδηγήσει και σε ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές και τις εργασιακές συνθήκες παραγωγής τους.

Η φιλοζωία από μόνη της δεν αρκεί για να αλλάξουν τα πράγματα. Η απουσία ή ο υποβιβασμός της αρκεί όμως για να καταδείξει την εργολαβική απέναντι και σε μας ευαισθησία κάποιων, ανθρώπων και χώρων. Στείλτε μηνύματα στους υποψήφιους αιρετούς και ευρωβουλευτές σας, ρωτήστε τους τι προτίθενται να κάνουν σε σχέση με τον 4039/2012, πόσο σκοπεύουν να αναδείξουν και να στηρίξουν όλα αυτά, στηρίξτε ανθρώπους με γνωστή φιλοζωϊκή δράση απέναντι σε αδέσποτα (έχει σημασία… σε έξυπνους ανθρώπους απευθύνομαι) όπως κι ανθρώπους αλληλέγγυους σε «αδέσποτους ανθρώπους» παρά την υποχρέωση του καθενός και της καθεμιάς (δίχως να ακυρώνει την αυταξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων) να λάβει υπόψην του την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα των πραγμάτων όπως εμπλέκονται κοινοτισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί πολλών αποχρώσεων…

Στηρίξτε ό,τι θα οδηγήσει σε καλύτερη, πιο δίκαιη και ισορροπημένη, σχέση αύριο με τη μεγάλη Μητέρα την Γη, δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο και ποιότητα (ζωής και σκέψης) στα παιδιά σας και σε όσους/ες θεωρείται παιδιά σας…

Γιατί ισχύει πως ουδέτερες επιλογές ζωής δεν υπάρχουν. «Η συνειδητοποίηση πως για να είμαστε ανθρώπινοι δεν μπορούμε να είμαστε ανθρωποκεντρικοί είναι βαθιά πολιτική, και ταυτόχρονα πολιτική με έναν βαθύτερο τρόπο από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες»….