Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, καθώς έληξε η διορία που είχε δώσει σε έξι ακτοπλοϊκές εταιρείες για την καταβολή των δεδουλευμένων. Η αρχή θα γίνει στις 27 Μαρτίου με την ακινητοποίηση των πλοίων των υπόχρεων εταιρειών (NEL, ANEK, Hellenic Sea Ways, Venturis, ANMEZ και LANE) στο λιμάνι του Πειραιά, «μέχρις ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους δικαιούχους συναδέλφους».

Ads

 
Επίσης η ΠΝΟ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την ημέρα κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη διάταξη για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων κάτι που συνιστά «ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας των Ελλήνων ναυτικών».
 
Η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της τονίζει πως πριν καταλήξει στην απόφαση για κινητοποιήσεις «εξάντλησε κάθε δυνατό μέσο πίεσης και διαμαρτυρίας προκειμένου η πλοιοκτησία να φανεί επιτέλους συνεπής στις αδιαμφισβήτητες υποχρεώσεις της και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο, αισχρό, κατάπτυστο φαινόμενο της οφειλής δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα τα οποία εξαιτίας του γεγονότος αυτού δεινοπαθούν και υποφέρουν μαζί με τις οικογένειές τους, έχοντας φτάσει στα άκρα της εξαθλίωσης και της απόγνωσης».
 
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις οι εν λόγω εταιρείες αδιαφορούν εκμεταλλευόμενες και την απαράδεκτη, εξοργιστική στάση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και των ελεγκτικών του αρχών που κωφεύουν και μένουν απαθείς χωρίς να παρεμβαίνουν όπως οφείλουν με βάση τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους», αναφέρει η ΠΝΟ.
 
Επίσης όπως αναφέρει σε επιστολή της «από διετίας και πλέον η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλευόμενη την όλη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα μας, συνεπεία των «μνημονίων» κ. ο. κ, αρνείται να εκπληρώσει την έναντι των πληρωμάτων των πλοίων βασική, πρωταρχική και κύρια υποχρέωση της καταβολής του αντιτίμου της εργασίας τους, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ναυτεργάτες στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πέντε και έξι μηνών» και ζητά από τους αποδέκτες «στα πλαίσια των καθηκόντων σας να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και η εργατική νομοθεσία ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το κατά τα άνω απαράδεκτο, αλλά και προσβλητικό για την ίδια την ελληνική κοινωνία, φαινόμενο σε βάρος Ελλήνων Ναυτεργατών».
 
Η εν λόγω επιστολή εστάλη προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Ναυτιλίας, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, τις εμπλεκόμενες τράπεζες, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με κοινοποίηση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιώς.