Στοιχεία πως ο Μυκηναϊκός πολιτισμός χρησιμοποιούσε ψησταριές και αντικολλητικά τηγάνια, έφερε μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ντάρτμουθ, από μαγειρικά σκεύη που βρέθηκαν σε ανασκαφές. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ένας πήλινος ορθογώνιος δίσκος, που οι ερευνητές τον παρουσίασαν ως «δίσκο για σουβλάκια» και ένα στρογγυλό πήλινο ταψί με τρύπες που πιθανόν να χρησίμευε για τη κατασκευή ψωμιού.

Ads

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρ Τζούλι Χρούμπι, προσπάθησαν να εξακριβώσουν τις μαγειρικές τεχνικές κατασκευάζοντας οι ίδιοι παρόμοια σκεύη. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να αποδειχθεί πως οι πήλινοι δίσκοι είχαν πολύ μεγάλο πάχος για να επιτραπεί η μεταφορά θερμότητας, ενώ μια τυχόν τοποθέτηση αναμμένων κάρβουνων μέσα στο δίσκο έδινε καλύτερα αποτελέσματα. «Θα φανταζόμασταν αυτά τα αγγεία ως φορητές συσκευές ψησίματος, ίσως χρησιμοποιούνταν στα μυκηναϊκά πικνίκ», δήλωσε η δρ Χρούμπι στο LiveScience.

Αναφορικά με το στρογγυλό ταψί, το πείραμα έδειξε ότι η ζύμη του ψωμιού κολλούσε με μεγάλη ευκολία στην επίπεδη πλευρά, ενώ οι τρύπες από την άλλη επιφάνεια του ταψιού, κατά πάσα πιθανότητα ήταν μια τεχνολογία που χρησίμευε στην ομοιόμορφη κατανομή λαδιού.

Η δρ Χρούμπι, αναφέρει πως τα σκεύη «προέρχονταν από την άρχουσα τάξη, αν και αμφιβάλλω ότι οι εκπρόσωποι της ελίτ μαγείρευαν μόνοι τους. Στο αρχείο της Γραμμικής Β’ υπάρχουν αναφορές για επαγγελματίες μάγειρες». 

Ads